FacebookTwitterLinkedIn

Waymo, companie americană de dezvoltare a tehnologiei de conducere autonomă a Google, a anunțat că va începe să ofere plimbări în vehicule fără șofer pentru membrii săi, scrie Reuters. În câteva săptămâni, Waymo intenționează să ofere serviciul oricui își descarcă aplicația pentru smartphone și dorește o plimbare într-o zonă de 50 de mile în Phoenix.

Șeful Waymo, John Krafcik, a declarat în timpul unei conferințe telefonice faptul că, deocamdată, compania va oferi doar plimbări cu mașini fără șofer. În câteva săptămâni, Waymo va relansa serviciul pentru o zonă mai mare de 100 de mile în zona Phoenix.

Waymo nu a spus unde și când își va extinde activitatea de robo-taxi dincolo de Phoenix. „Vă puteți imagina că ne-ar plăcea să aducem șoferul Waymo One în statul nostru natal, California”, a spus Krafcik.

Înainte că pandemia de coronavirus să-l oblige pe Waymo să suspende operațiunile în această primăvară, Waymo folosea vehicule fără însoțitor uman la bord pentru a furniza de la cinci până la zece procente dintr-un total de 1.000 până la 2.000 de călătorii pe săptămână în zona să de servicii Phoenix, a spus Krafcik. Plimbările cu vehicule complet autonome erau limitate la un grup mic și selectat de clienți Waymo.

Măsura lui Waymo de a extinde serviciul folosind vehicule fără însoțitor la bord o plasează în fața companiilor rivale de robo-taxi. Waymo, la începutul acestui an, a strâns peste 3 miliarde de dolari, în special din partea investitorilor externi.

Cruise, controlată majoritar de General Motors CoGM.N, testează vehicule în San Francisco, dar până acum nu a oferit plimbări publicului.

Pandemia a scăzut cererea de servicii de transport de orice fel. Waymo a intensificat atenția asupra igienizării vehiculelor sale ca răspuns, a spus Krafcik. Compania va monitoriza camioanele de la distanță, iar angajații le vor reaminti clienților să păstreze măștile în interiorul vehiculelor. 

Waymo și alte companii autonome de tehnologie a vehiculelor s-au concentrat, în perioada izolării, pe automatizarea vehiculelor comerciale pentru livrarea mărfurilor.

Unele dintre camioanele Waymo din Phoenix vor avea în continuare însoțitori la bord.