FacebookTwitterLinkedIn

Consecințele apocalipsei birourilor abia încep să se vadă, potrivit Business Insider. Munca de la distanță a cauzat o scădere lentă și constantă a prețurilor imobiliare comerciale, iar ca rezultat, veniturile din impozitul pe proprietate scad, lăsând orașele mari din SUA în fața unui deficit fiscal de 1 miliard de dolari în următorii cinci ani.

Aceeași problemă, împreună cu scăderea persistentă a turismului, își pune amprenta asupra finanțelor San Francisco. În toată țara, de la Denver și Seattle la Washington, DC și New York, orașele analizează dacă să își taie bugetele – și când.

Chiar și unele state – California, Maryland și Arizona – se confruntă cu dificultăți financiare. La baza tuturor acestor presiuni stă faptul că încă nu este clar ce înseamnă noua normalitate din punct de vedere bugetar.

Problemele financiare ale statelor și orașelor americane sunt o problemă perenă. Spre deosebire de guvernul federal, guvernele locale nu pot să aibă deficite mari pe termen lung, iar multe zone geografice au amendamente care impun echilibrul bugetar. Statele au, totuși, fonduri de rezervă pentru zile negre — conform Business Insider, fondurile au atins niveluri-record în 38 de state la sfârșitul anului fiscal 2023. (Majoritatea anilor fiscali în SUA încep la 1 iulie și se termină la 30 iunie.)

Dar chiar și acești bani nu vor putea acoperi totul, pe termen scurt și pe termen lung. Cum fondurile federale sunt pe cale să se termine, perspectiva fiscală pare foarte îngrijorătoare pentru multe state și localități.

Nu este clar ce se va întâmpla cu impozitele pe proprietate pe măsură ce ocuparea birourilor rămâne scăzută și imobiliarele comerciale scad în valoare. Apocalipsa birourilor a pus orașele într-un cerc vicios din care este greu să scape, în timp ce se luptă să se reinventeze și să atragă investiții noi.

Există și probleme pe partea cheltuielilor: inflația lovește statele și orașele la fel cum lovește bugetele oamenilor. Guvernele, la fel ca întreprinderile private, trebuie să plătească mai mult pentru muncă, îngrijire medicală și materiale de construcții.

În marile orașe criza migranților a fost și ea o sursă de pierdere financiară. Locuri precum Denver și New York cheltuie milioane de dolari pentru a oferi locuințe și servicii sociale pentru imigranții care vin peste granița de sud.

Josh Goodman, ofițer superior al Trusturilor Caritabile Pew care se concentrează pe sănătatea fiscală a statului, spune că majoritatea statelor care fac proiecții bugetare pe termen lung arată deficite. Și chiar și statele care nu anticipează deficit au unele perspective destul de pesimiste. Populațiile în vârstă înseamnă un procent mai mic al forței de muncă, ceea ce exercită presiune asupra veniturilor fiscale.

Această situație nu are un final pe care în acest moment să îl poată estima analiștii, pentru că se știe că elaborarea unui buget este o problemă politică, potrivit Business Insider.