Cautare
, Staff

Media şi entertainment |
|

Vrei să fii fericit? Iubește-ți job-ul și colegii

O analiză publicată în  Personality and Social Psychology Review arată că cei care au o legătură mai strânsă cu colegii de muncă și cu compania unde lucrează sunt mai fericiți, au o stare mai bună din punct de vedere fizic și sunt mai puțin predispuși la epuizare. Rezultatele nu sunt surprinzătoare, având în vedere studiile efectuate de-a lungul timpului care arată cât de importante sunt relațiile cu cei din jur pentru sănătatea noastră.
fericire shutterstock_551937505

Studiul s-a bazat pe alte 58 de studii, cu 19.000 de respondenți din 15 țări. Participanții proveneau din diferite domenii – sănătate, vânzări, armată etc. Aceștia au răspuns unor întrebări privind viața profesională și atitudinea lor față de companie și colegi și privind alte aspecte legate de sănătatea fizică și mentală.

Rezultatul analizei a fost clar: cei care s-au identificat ca fiind mai apropiați față de colegii lor și de compania unde lucrează aveau o stare de sănătate mai bună, atât mentală, cât și fizică.

“Suntem mai puțin stresați și avem o stare de bine mai mai accentuată atunci când echipa și compania ne oferă un sentiment de apartenență la o comunitate”, a spus autorul studiului, Niklas Steffens.

Acest sentiment de apartenență este important și provine din teoria identității sociale, conform căreia oamenii pot gândi, simți și acționa nu doar ca indivizi, ci și ca parte dintr-un grup (eu versus noi). De asemenea, conform acestei teorii, când facem parte dintr-un grup, tindem să vedem lumea din perspectiva membrilor acelui grup și suntem mai deschiși să avem încredere și să lucrăm cu aceștia.

Apartenența la un grup este strâns legată de sănătate și de starea de bine pentru că îi creează persoanei un sens și un scop.

“Acest studiu este interesant pentru că dorința noastră de a fi productivi și competenți la locul de muncă ne motivează. Când ne identificăm cu compania și cu colegii într-un mod pozitiv, în mod cert sănătatea noastră este îmbunătățită”, a spus Suzanne Roff-Wexler, psiholog și fondator al companiei de consultanță CompassPoint Consulting.

Pe de altă parte, impactul relațiilor toxice de la locul de muncă a fost ilustrat în alte studii.

Aspectele menționate mai sus ne duc inevitabil la următoarea întrebare: oamenii care nu au relații foarte închegate la locul de muncă sau care preferă să lucreze mai degrabă singuri tind să aibă o sănătate precară?

“Pentru sănătatea lor, freelancerii sau cei care nu își stabilesc relații la locul de muncă ar fi bine să încerce să formeze conexiuni în alte locuri – să practice un hobby care să îi pună în contact cu oameni cu care au ceva în comun sau să facă parte din diferite comunități online. Izolarea social nu este bună pentru sănătatea noastră!”, a conchis Suzanne Roff-Wexler.

Traducere și adaptare de pe Forbes.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii