FacebookTwitterLinkedIn

Cu un volum al investițiilor imobiliare de cca. 5,3 miliarde de euro pentru S1 2022, piața CEE a crescut cu 8,5% față de anul precedent. În primul trimestru s-a înregistrat o activitate destul de puternică, care a încetinit din nou în al doilea trimestru. Cel mai recent raport al Colliers estimează că volumele investițiilor imobiliare din zonă vor ajunge la 9,0 – 10,0 miliarde de euro pentru 2022.

Majoritatea economiilor din Centrul și Estul Europei (CEE) și-au revenit mai rapid după perioada pandemiei decât economiile din vestul UE, în special Polonia, Ungaria, România și Țările Baltice. Cu toate acestea, presiunile inflaționiste globale, ratele mai mari ale dobânzilor și problemele lanțului de aprovizionare, precum și posibila recesiune din China, ar putea afecta economiile CEE în a doua jumătate a anului 2022, datorită dependenței lor de fluxurile de capital din alte părți ale lumii, arată Colliers.

Polonia este cel mai important jucător al regiunii, cu o pondere de 56% din volumele investiționale  2022, urmată de Cehia și Ungaria cu 16% și, respectiv, 12%. Randamentele au rămas relativ stabile în prima jumătate a anului, iar sectorul de birouri a fost dominant, cu o activitate deosebit de puternică în Polonia. A urmat sectorul de retail, grație vânzării unor portofolii ale Tesco și EPP, iar logistica și rezidențialul au continuat să fie la mare căutare, dar rămân ceva mai în urmă din cauza disponibilității reduse a produselor. 

Cel mai activ capital din CEE a fost cel local, cu o cotă de 40% din totalul volumelor investiționale, în special în Cehia și Ungaria. Acesta este urmat de capitalul nord-american (25%) și european (21%).

Investitorii continuă să privească piața de investiții din Centrul și Estul Europei (CEE) ca pe o destinație atractivă, sub rezerva disponibilității produselor. Costul finanțării este în creștere, așa că, cu excepția cazurilor în care proprietarii actuali au o nevoie reală de a vinde sau sunt dispuși să ajusteze prețurile pentru a se adapta la o parte din aceste costuri în creștere, unii proprietari își vor păstra activele mai mult timp, se spune în raportul Colliers. 

Clădirile de birouri și industriale performante vor rămâne la mare căutare. Există o cerere și pentru activele rezidențiale destinate închirierii, dar oferta lor este limitată și sunt adesea achiziționate înainte de finalizare. Construcția de produse noi, pentru toate sectoarele, rămâne o provocare din cauza costurilor în creștere, a aprovizionării cu materiale și a întreruperilor lanțului de aprovizionare. 

Parcurile de retail și depozitele cu format de retail continuă să comercializeze bine. Vânzările din centrele comerciale se îmbunătățește și, deși comerțul electronic va continua să crească, avansul va fi mai lent decât în ​​timpul pandemiei, iar penetrarea rămâne cu mult sub 20% pentru majoritatea piețelor CEE.

În România, prima jumătate a lui 2022 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 336 milioane de euro, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut.

Potrivit raportului, chiriile pentru birouri în locații prime râmăm printre cele mai accesibile în București (18,5 euro/mp/lună), comparativ cu Varșovia (26 euro/mp/lună), Praga (25,5 euro/mp/lună) și Budapesta (23 euro/mp/lună). În București, chiriile pentru spațiile de birouri au avut o creștere anuală de 2,8%, în timp ce pentru spații logistice creșterea a fost de 10,3%. Spațiile de retail au înregistrat scăderi de 7,1%, dar se situează printre cele mai accesibile din regiune. Astfel, chiria medie pe București este de 65 euro/mp/lună față de Varșovia, unde este de 123 euro/mp/lună.