Vlad Popovici, Managing Director la Kubis Interactive
Forbes: Care este cartea pe care o recomandați oricărui tânăr antreprenor? De ce? Ce v-a plăcut cel mai mult?
Vlad Popovici: Știu că, probabil, sunt împotriva trendurilor, dar n-aș mai recomanda cărți per se, pentru că trăim în alte timpuri și cu o altă generație de tineri față de acum 10 ani.
Este vorba de generația „tl’dr” (too long, didn’t read), în care concluzia și informația concretă și rapidă are putere mai mare decât pasajele lungi ale cărților pe care nu apuci să le citești.
În plus, nu trebuie să aștepți doi ani (sau o viață întreagă) ca cineva să scrie o carte cu tot ce-a învățat până atunci, ci poți să vezi, în timp real, experiența de viață sau învățătura trasă de acea persoană doar urmărindu-i postările, pe oriunde ar fi acestea.
Printre site-urile pe care le recomand amintesc: www.inc.com, www.hbr.org, http://www.entrepreneur.com – toate cu sfaturi utile și insight-uri prețioase.
În plus, de urmărit pe Twitter sau LinkedIn antreprenorii de succes locali și internaționali, care au în fiecare zi ceva deștept de spus sau pur și simplu informații utile pentru cei ce vor să le calce pe urme.
Forbes: Care este cea mai recentă carte citită?
Vlad Popovici: Câteodată, îmi place să nu mă iau prea în serios. Tocmai am recitit „Aventurile lui Habarnam”. De fapt, am recitit toate cărțile copilăriei, ca o întoarcere la lucrurile simple, care îmi aduc liniștea interioară, așa cum se întâmpla când eram copil și nu aveam nicio grijă.
Forbes: Care este sportul dumneavoastră preferat? Cum l-ați descoperit?
Vlad Popovici: Înotul. Este sportul de performanță pe care l-am practicat când eram copil. În plus, este poate cel mai complex sport și cel mai relaxant. Să fiu sub apa și să mă detașez de tot mă liniștește și mă încarcă cu energie.
Forbes: Cum evitați stresul la muncă?
Vlad Popovici: Chiar și când îți place ce faci, stresul e cel mai mare inamic al vieții cotidiene, mai ales în România. Fiecare dintre noi îl percepe diferit și se stresează uneori din lucruri care nu merită, făcându-și viața mai complicată și îmbătrânind mai repede.
Încerc să nu iau (aproape) nimic personal. Dacă ești obiectiv și știi ce ai de făcut, atunci nu te încarci cu energie negativă și ești mai eficient.
Este important să-ți iei acea oră de pauză de masă și să savurezi un prânz sau o plimbare în parc. În plus, din oră în oră, mă ridic cam 10 minute și fac mișcare sau mă gandesc pur și simplu la altceva decât la job, ca să mă deconectez. Ajută enorm. Chiar acum când scriu aceste rânduri mă gândesc la o vacanță.
Când ajung acasă, îmi petrec seara în familie, restul e pe Off.
Forbes: Cum reușiți să vă deconectați după perioadele încărcate?
Vlad Popovici: Un cunoscut antreprenor spunea: „If you are not in the business, you are out of business”. E corect, trebuie să fii tot timpul prezent și activ, doar că nu poți să fii tot timpul productiv dacă nu ai și momente de relaxare. Scurte și dese.
Astfel, mă ajuta un weekend la munte fără semnal la telefon, ca să rezist tentației de a-mi verifica mailul, Whatsapp-ul, Facebook-ul, sau un citybreak în Europa.
Forbes: Prin ce măsuri concrete încurajează firma dumneavoastră un echilibrul work-life al angajaților?
Vlad Popovici: Încercăm să ne gândim la toate lucrurile care impactează nivelul de stres.
Orice lucru care pare minor, dar care are un impact major în a nu crea stres: atmosfera cool la birou și mobilierul comod, un calculator performant, cafea bună din partea companiei, colegi de calitate, un program flexibil atât timp cât treaba e bine făcută, de evitat pe cât posibil statul peste program, salariul la timp, un simplu „mulțumesc că faci o treaba excelentă”… toate ajută.
Apoi, sunt lucrurile extra pe care le faci în echipă „outside job” precum: ieșit la film în echipă, party-uri interne, seri de board-games sau LAN-party-uri.
(22 iulie 2015, București)