FacebookTwitterLinkedIn

Visa Inc și Mastercard Inc au blocat mai multe instituții financiare de origine rusă din rețeaua lor, respectând sancțiunile internaționale impuse în urma invaziei din Ucraina.

Visa a declarat luni că ia măsuri prompte pentru a asigura respectarea sancțiunilor, adăugând că va dona 2 mil. de dolari pentru ajutor umanitar. De asemenea, Mastercard a promis că va contribui cu alte 2 mil. de dolari.

Sâmbătă, SUA, Marea Britanie, Europa și Canada au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv blocarea accesului anumitor creditori la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Duminică și luni, cetățenii ruși s-au grăbit la bancomate pe fondul îngrijorărilor că accesul lor la cardurile bancare ar putea fi restricționat, ori că băncile ar limita retragerile de numerar.

În contextul invaziei din Ucraina, mai multe bănci occidentale, companii aeriene și multe altele au întrerupt relațiile cu Rusia, considerând acțiunile Moscovei ca fiind inacceptabile. Statele europene și Canada și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești.