FacebookTwitterLinkedIn

Compania franceză Vinci Constructions, prezentă în România prin Freyrom și Soletanche Bachy, a publicat recent datele aferente primului semestru al acestui an. Potrivit informațiilor companiei, situația financiară arată o creștere bruscă a veniturilor și a câștigurilor comparativ cu prima jumătate a anului 2022, împreună cu un flux de numerar pozitiv.

Veniturile consolidate în prima jumătate a anului 2023 au crescut cu peste 13%, până la 32,4 miliarde de euro. Această tendință confirmă avântul bun al afacerilor Grupului, atât în ​​Franța, cât și în străinătate.

În Franța, care reprezintă 44% din totalul afacerilor, veniturile au fost de 14,4 miliarde de euro, în creștere cu 7%. În afara Franței, veniturile companiei au ajuns la 18 miliarde de euro. La finalul lui 2022, Vinci a devenit acționarul principal al OMA, o companie care operează 13 aeroporturi în Mexic, inclusiv aeroportul Monterrey. Alte achiziții recente au vizat Kontron AG (achiziționată la sfârșitul anului 2022) și Otera AS din Norvegia (dobândită la începutul anului 2023). 

În ceea ce privește operațiunile din România, Freyrom, care realizează lucrări de inginerie și construcții, a obținut anul trecut afaceri de 62,3 milioane de lei, o creștere de 148% potrivit platformei Termene. Într-o asociere cu Procons Group, Freyrom a construit un pod peste Someșul Mic, în Cluj-Napoca, cu o valoare a contractului de peste 25 de milioane de lei. Compania a mai semnat, cu Compania Națională “Administrația porturilor maritime” Constanța un contract privind lucrările de reparații ale hobanelor și rosturilor de dilatație din cadrul Canalului Dunăre-Marea Neagră, precum și alte contracte privind construcții specializate cu compania Algorithm Residential. 

Și Soletanche Bachy Fundații, specializată în lucrări subterane, a avut un an bun, cu rezultate în creștere de 82% în 2022, până la 85,1 milioane de lei. Profiturile companiei cu 114 angajați au urcat la 6,5 milioane de lei, o creștere de 513% anul trecut față de 2021.

Compania a proiectat și construit, fie ca antreprenor general, fie ca subcontractant specializat, fundațiile speciale ale unor proiecte din domeniul public și privat, printre care se numără parcurile eoliene Mihai Viteazu și Chirnogeni, barajul Vârșolț – Sălaj, fabrica de plăci de gips Siniat din Turceni, parcarea de la Piața Universității din București, stadionul Ion Oblemenco din Craiova, precum și clădiri de birouri cum sunt Dacia One, Millo Offices din București sau centrul comercial Park Lake Plaza din București.