FacebookTwitterLinkedIn

Cu o piata estimata in 2020 la peste 700 de miliarde de dolari, acestea au potentialul de a sustine solutii la provocari sociale, de mediu si de business care sa contribuie atat la indeplinirea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Natiunilor Unite dar si la dezvoltarea unei noi filosofii de investitii si antreprenoriat. In cadrul Future Summit 2020 – 16-20 noiembrie, cel mai important eveniment al acestui an dedicat trendurilor de viitor, participa unii dintre cei mai importanti actori din domeniul investitiilor de impact din Europa Centrala si de Est. Intr-un interviu in exclusivitate pentru Forbes Romania, Silke Horakova, fondatoarea primului fond de investitii de impact social din Cehia, Renata Brkić, Feelsgood Social Impact Venture Fund din Croatia si Matei Dumitrescu, Senior Partner al ROCA X si fondator Smart Impact Capital

Ce sunt investitiile de impact social si cum poti imbina profitul cu un scop nobil?

Matei Dumitrescu: Investitiile de impact social sunt investitiile care au un impact pozitiv asupra economiei, societatii, mediului incorjurator. Ca angel investor, actionand in nume propriu, intotdeauna am fost focusat pe acest tip de investitii, care pot sa iti aduca satisfactii mult mai mari decat investitiile standard. Satisfactia este data pentru orice persoana de un cumul de factori, in general chiar si cei care spun ca sunt cu gandul doar la profit, de fapt, in momentul in care iau o decizie de a investi intr-o companie, probabil ca nu doar profitabilitatea acesteia, scalabilitatea, potentialul de apreciere a valorii, este ceea ce ii face sa decida, ci de multe ori si afinitatea cu domeniul, sau echipa. Iar cand esti un om care te regasesti in valorile dezvoltarii sustenabile si ale impactului social si esti pe de alta parte si investitor, este firesc ca in deciziile si actiunile tale sa impletesti profitul cu dorinta de a face bine.

Renata Brkic

Silke Horakova: Investițiile de impact combină crearea unui impact scalabil și / sau profund și generarea de randament financiar (care poate oscila de la valoare zero până la ratele de piață ajustate la risc). Intenția investitorului de a mări impactul social sau de mediu prin investiții, precum și măsurarea sistematică și gestionarea impactului alături de progresul afacerii sale, sunt esențiale pentru acest tip de investiții. Un astfel de investitor vizează o gamă largă de provocări societale și urmărește continuu progresele în raport cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, adoptate de ONU în 2015. Investițiile de impact se bazează deopotrivă pe modelele de afaceri tradiționale și inovatoare (sociale), care să îi permită investitorului să obțină rentabilități financiare preconizate.

Renata Brkić; Investiția de impact înseamnă a investi în afaceri care – pe lângă realizarea profitului – produc în mod intenționat beneficii pentru oameni și pentru planetă. Respectiv, afaceri care merg dincolo de reducerea efectelor cu impact negativ întru crearea activă a celor bune, prin generarea unui impact pozitiv. ”Impactul social” se referă la îmbunătățirea bunăstării indivizilor și a comunităților, precum și la îmbunătățirea capacității acestora de a duce vieți productive. Impactul asupra mediului se referă la consecințele pozitive pe care activitatea propriu-zisă a afacerilor și investițiile le au asupra planetei noastre. Măsurarea impactului înseamnă a da valoare monetară impactului social și de mediu pe care le crează mediul de afaceri. În Feelsgood, folosim metoda conturilor ponderate de impact pentru a determina sinergia dintre profit și scop, pentru afacerile în care ne gândim să investim.

Ce exemple relevante de investitii de impact social vedeti in Europa Centrala si de Est?

Matei Dumitrescu: As vrea sa ma refer la doua investitii proprii, din Romania, VoxiKids si Evertoys, ambele startupuri de impact in care am investit in acelasi timp si ca persoana fizica dar si cu o organizatie – Smart Impact Capital pentru VoxiKids, respectiv Roca X pentru Evertoys. Relevant aici este faptul ca s-a reusit implicarea unor organizatii care sunt create pe criterii mult mai clare si care iau decizii bazate mai mult pe cifre decat pe impact si totusi aceste organizatii au sustinut aceste doua startupuri de impact si au deschis calea catre astfel de investitii. Voxikids a creat o aplicatie si o platforma de speech therapy, care ajuta cu ajutrul tehnologiei si al inteligentei artificiale copii cu deficiente de vorbire, iar Evertoys au rezolvat problema muntilor de jucarii nefolosite, a risipei resurselor si produselor dedicate copiilor, prin crearea unei platforme de schimb si de acces pe baza de abonament la jocuri, jucarii si materiale educationale. fiind astfel ununl dintre primele exemple de sharing economy de la noi.

Silke Horakova: MIWA este un start-up social lansat în Cehia, bazat pe principiile economiei circulare și în special pe ambalajele reutilizabile. Ei oferă un sistem de dozatoare reutilizabile care circulă între producător și comerciant și pahare inteligente pentru consumatori – sistem care permite clienților finali să cumpere alimentare în dozaj personalizat, fără a produce deșeuri, la cel mai înalt nivel tehnologic. Compania nu doar că a inovat comerțul fără ambalaje, dar a reușit și să își extindă soluția dincolo de regiunea Europei Centrale și de Est și să o plaseze în piețele Europei de Vest. Investiția și decizia noastră inițială prin Tilia Fund s-a bazat atât pe impact, cât și pe o strategie de afaceri, iar compania și-a crescut recent următoarea rundă de investiții. Un alt exemplu, diferit, este investiția noastră în DotGlasses, o societate socială din Praga, care abordează problema deficienței vizuale de care suferă mai mult de un miliard de oameni. Produsul companiei este un model de ochelari reglabili, ce poate fi folosit doar cu prescripție medicală și care se potrivește tuturor. Acest model de afacere complet nou îi permite companiei să ofere ochelari extrem de ieftini și să ajungă la grupuri din țările în curs de dezvoltare care, înainte, nu aveau sau aveau acces limitat la ochelari de vedere. Tilia a fost investitorul principal, alături de un fond de investiții belgian de impact și un grup de investitori în startup-uri din Europa de Vest. În ciuda pandemiei actuale, DotGlasses a reușit să vândă în 14 țări din Africa și Asia.

Renata Brkić: Fondul european de investiții (EIF) a revoluționat în Europa Centrală și de Est, ajutând, respectiv fiind investitor principal, la crearea primelor două fonduri de impact social din Europa Centrala și de Est în 2019. Respectiv, Impact Ventures în Ungaria și Feelsgood Social Impact Investment Fund în Croația. Ambele fonduri sunt active în regiune, întrucât, într-un efort comun de a identifica fluxul de tranzacții bune, pentru a sprijini antreprenorii cu un impact integrat în afacerile lor și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul investitorilor tradiționali asupra necesității investițiilor de impact.

Care sunt unele oportunitati in antreprenoriat social in 2021 si mai departe de atat?

Matei Dumitrescu: Am lucrat inca din 2014 in acceleratorul Investment Ready Program din Viena, cel mai important accelerator de impact din CEE si in ultimii 6 ani am vazut o crestere masiva a domeniului: ca startupuri, ca investitii, ca numar de persoane interesate. Totusi, in afara, cu cat mergi mai inspre vest cu atat s-au facut mai multe lucruri bune in acest domeniu, s-au rezolvat probleme, s-au construit solutii. Nu trebuie decat sa fim la curent cu ceea ce s-a intamplat in afara, sa stam aproape de parteneri, sa invatam din ceea ce au facut ei. La noi oportunitatea este mai mare tocmai deoarece sunt multe lucruri inca de rezolvat.  Sunt mult mai multe probleme, deci este nevoie de mai multe solutii. Este nevoie ca aceste solutii sa fie cladite din prima ca niste proiecte sustenabile si profitabile. Iar apoi este nevoie de finantarea acestor solutii. Este un ecosistem intreg de cladit si sunt multe oportunitati in asta.

Silke Horakova: Sunt încrezător că reînnoirea economiilor într-o lume post-Corona va oferi multe șanse pentru mai multă durabilitate și noi parteneriate, în care inovațiile sociale și companiile sociale vor juca un rol crucial. În afară de aceasta, cred că provocările societale cu care ne confruntăm nu numai în Republica Cehă și care constituie domeniile de investiții ale Tilia, rămân neschimbate:

  1. Mediu sustenabil bazat pe stabilitatea ecosistemului, economii durabile (de exemplu prin economie circulară) și consum responsabil
  2. Incluziune socială și participare civică și transparență
  3. Educație de calitate și
  4. Sănătate și bunăstare cu accent pe grupurile defavorizate

De asemenea, vor exista din ce în ce mai mulți investitori de capital pentru antreprenorii sociali, atât investitori de impact, cât și, mai general, „investitori cu impact” – de ex. investitori de tip Venture Capital care intră în investiții de impact, deoarece văd o creștere substanțială a randamentelor financiare.

Renata Brkić: Acum este momentul decisiv. Lumea se transformă din cea în care deciziile au fost luate pe baza riscului și a rentabilității într-o lume în care impactul este o a treia dimensiune importantă. Impactul nu numai că reduce riscul, ci și mărește rentabilitatea. Cei mai mari administratori de active și fonduri de pensii din lume, plus milenalii care moștenesc sume uriașe de la părinții lor reprezintă forța majoră care schimbă modalitatea prin care sunt investiți banii acestora. Visul de a construi un unicorn – un start-up în valoare de peste 1 miliard de dolari – este reevaluat pentru a construi un „unicorn de impact” care valorează 1 miliard de dolari și îmbunătățește viața unui miliard de oameni sau evită daune de 1 milard de dolari aduse mediului. Adoptarea investițiilor de impact nu mai este o abordare opțională, ci o necesitate inevitabilă.