FacebookTwitterLinkedIn

Recunosc, m-am dus la IMAX să văd ”Divergent”, distribuit în România de MediaPro Distribution, cu ideea că va fi un alt film pentru adolescenții din ziua de azi – atât de mult timp a trecut de când eram eu însumi un astfel de neînțeles? –, cu valori în care nu mă regăsesc și cu preocupări cărora, demulte ori, nu le văd rostul. Fără să dau prea multe detalii, pot spune că m-am înșelat: la filmul bazat pe best-seller-ul omonim scris de Veronica Roth, nu te plictisești nici o secundă din cele 139 de minute cât durează pelicula.

O primă surpriză plăcută este prezența unor actori cunoscuți, în special  Ashley Judd – pe care multă lume încă o confundă cu Charlize Theron – și Ray Stevenson (Titus Pullo în seria TV ”Rome”, produsă de HBO și Phortos în ”Cei trei muschetari”).

Însă aceste nume nu sunt primele, în ordinea apariției pe genericul de început. Locurile de cinste sunt ocupate de Shailene Woodley (Tris) și Theo James (Four). Nici măcar celebra Kate Winslet (Jeanine), al cărei nume este folosit ca ”ancoră” în promovarea filmului, nu amenință în vreun fel prezența celor doi.

Povestea este una clasică și modernă în același timp. Clasică pentru că abordează eterna temă a conflictului între generații și a revoltei tinerilor împotriva sistemului și modernă pentru că acțiunea se petrece în viitor, într-un Chicago devastat de război, în care populația este împărțită în cinci facțiuni, fiecare cu rolul său social bine determinat. Pentru tineri – din nou clasic! – vine momentul să -și aleagă drumul în viață, adică facțiunea din care vor face parte pentru tot restul vieții. Tris, o ”divergentă” – de fapt o neadaptată –, află pe propria piele, la propriu și la figurat, că, odată aleasă, calea nu mai poate fi schimbată, alternativa fiind să trăiască printre paria societății, și anume cei care nu aparțin niciunei facțiuni – un fel de oamenii ai străzii din viitor.

Utopia însă nu poate dura la nesfârșit, pentru că dorința de putere a unora – Jeanine în cazul de față – este întotdeauna pusă înaintea binelui comun.  

Divergent are premiera pe 21 martie în cinematografele: Hollywood Multiplex, CinemaPRO, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema&More Băneasa, Cityplex (Constanța, Tulcea și Brașov), Cinema City (Cotroceni şi IMAX, Arad, Arad Galeria, Bacău, Baia Mare, Brăila, Cluj, Cluj Polus, Iaşi, Constanța, Pitești, Sun Plaza, Timişoara, Târgu-Mureș, Ploieşti), Cinema Arta (Târgu-Mureș), Patria (Craiova), Cinema Florin Piersic (Cluj), Premiera (Ploiești), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu-Jiu), Cinema Colors 3D (Craiova), Cinema Eugen Ionescu (Slatina), Cinema Capitol (Onești), Cortina (Oradea), Cinema Glendale (București), Cinema Twins (Ploiești), Cine Grand (Botoșani), Cinema Ostroveni (Ostroveni), Cinema Dacia (Buzău), Palace (Oradea), Cinema Grand Mall (Satu-Mare), Line Cinema (Râmnicu-Vâlcea), Centrul Cultural Călăraşi.