FacebookTwitterLinkedIn

Acțiunea din  ”300: Ascensiunea unui imperiu”, distribuit în România de MediaPro Distribution, se desfășoară în paralel, din punct de vedere al plasării în timp, cu cea din prima parte a seriei, ”300: Eroii de la Termopile”.

În timp ce regele spartan Leonidas încearcă să țină piept, cu doar 300 de luptători, puhoiului de ostași persani la Termopile, atenianul Temistocle, cel care l-a ucis pe câmpul de luptă pe regele Darius însuși – sub ochii fiului său Xerxes, devenit acum un rege-zeu – încearcă să unească orașele-stat grecești pentru a opri puternica flotă persană condusă de o grecoaică, Artemisia, care a primit o educație militară de la dușmanii neîmpăcați ai Eladei și care vrea – nu în întregime fără motiv – să-și vadă distrusă țara de origine.

„Leonidas conduce Sparta printr-o metodă autoritară, militară, pe când Themistocles trebuie să fie un orator bun ca să unifice Grecia în luptă. Ştie că forţele ţării sale sunt depăşite de perşi, dar îşi iubeşte patria şi crede în această nouă idee a democraţiei. Scenariul descrie clar care era miza”, explică Sullivan Stapleton, ”Temistocle” în film.

VIDEO: Adrenalină ”Non-Stop” cu Liam Neeson

Evident, pelicula nu arată că în ”democrata” Spartă, conform datelor istorice, cea mai mare parte a populației era compusă din sclavi (iloți). Și în Atena, cu a sa Agoră, existau sclavi, deși aveau un statut mai bun decât în Sparta, unde erau uneori vânați pentru amuzamentul clasei conducătoare.

Persanii sunt prezentați și în a doua parte a seriei ”300” drept tirani care doresc să distrugă democrația grecească, chiar dacă regele Xerxes își încredințează flota unei femei, fie ea și o grecoaică dornică de răzbunare, care știe să lupte cu sabia. „M-am documentat în privinţa ei, pentru că este o persoană reală, deşi în film este prezentată uşor diferit. Era neobişnuit ca o femeie să fie comandant, în acele vremuri, aşadar se înţelege că era o fire puternică”, spune Eva Green, cea care o încarnează, pe marele ecran, pe regina Artemisia I din Caria.

VIDEO: ”Eroii Monumentelor” nu au auzit de România

Revenind la film, al cărui scenariu a fost scris de Zack Snyder și Kurt Johnstad după un roman grafic al lui Frank Miller, trebuie spus că vărsarea de sânge abundă, la fel și efectele speciale – întregul decor este realizat pe computer. „Am vrut să creăm aceeaşi lume hiper-stilizată din primul film, aşa că nu ne-am dorit să redăm o imagine realistă a apei. Decorurile trebuie să amintească de o lume fantastică. Odată ce ne-am hotărât asupra esteticii, am efectuat multe simulări computerizate ca s-o implementăm. A fost o sarcină tehnică dificilă”, spune supervizorul de efecte vizuale Richard Hollander.

Pelicula, regizată de Noam Murro, este similară din toate punctele de vedere primei părți (efecte speciale, clișee: trupele speciale iraniene – pardon! – persane sunt compuse din atacatori sinucigași care poartă încărcături explozive, ignorarea unor realități istorice) , cu o excepție notabilă: Eva Green (The Dreamers, Casino Royale, Dark Shadows), care interpretează excelent rolul Artemisiei. Cu un solid background educațional în domeniu, actrița născută în Franța este în același timp un indiscutabil punct de atracție pentru audiența masculină – spre deosebire de prima parte, în care eroii greci cu trupurile lor sculptate atrăgeau în special segmentul feminin al publicului. Trecând însă peste considerațiile estetice, jocul Evei Green – actrița aduce aminte, în același timp, de Isabelle Adjani și Sharon Stone – este ceea ce propulsează ”300: Ascensiunea unui imperiu” în categoria filmelor ce merită (re)văzute.

VIDEO: ”Ultimul Zburător” cutreieră România

”300: Ascensiunea unui Imperiu” are premiera pe 7 martie în cinematografele: Hollywood Multiplex, CinemaPRO, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema&More Băneasa, Cityplex (Constanța, Tulcea și Brașov), Cinema City (Cotroceni şi IMAX, Arad, Arad Galeria, Bacău, Baia Mare, Brăila, Cluj, Cluj Polus, Iaşi, Constanța, Pitești, Sun Plaza, Timişoara, Târgu-Mureș, Ploieşti), Cinema Arta (Târgu-Mureș), Patria (Craiova), Cinema Florin Piersic (Cluj), Premiera (Ploiești), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu-Jiu), Patria (București), Cinema Colors 3D (Craiova), Cinema Eugen Ionescu (Slatina), Cinema Capitol (Onești), Cortina (Oradea), Cinema Glendale (București), Cinema Twins (Ploiești), Cine Grand (Botoşani), Cinema Ostroveni (Ostroveni), Cinema Dacia (Buzău), Palace (Oradea), Cinema Grand Mall (Satu-Mare), Line Cinema (Râmnicu-Vâlcea).

Citiți pe forbes.ro, vinerea viitoare, cronica filmului Need for Speed: Începuturi.