FacebookTwitterLinkedIn

Cu măști chirurgicale pentru a-și acoperi fețele, zeci de oameni au manifestat în fața unei sucursale a băncii centrale a Chinei din provincia Henan, pentru a-și cere economiile înapoi. Ei se numără printre miile de deponenți din China care fac campanie pentru despăgubiri, după ce și-au văzut, de anul trecut, conturile înghețate, potrivit CNN

„Clienții americani ai Silicon Valley Bank și-au primit banii înapoi în trei zile. Dar clienții băncilor din Henan, din China, nu au primit nici un cent într-un an”, au scris ei pe bannere și afișe ridicate în timpul demonstrației.

Cel mai recent scandal bancar din China a început în aprilie anul trecut, când cinci bănci rurale, patru în Henan și una în provincia estică Anhui, au înghețat fondurile deponenților. Sanlian Lifeweek, o publicație deținută de stat, a estimat că 400.000 de clienți ar fi fost afectați.

Potrivit CNN, cererile oamenilor au fost ignorate. Unii spun că sunt urmăriți, hărțuiți sau atacați fizic de oficialii locali.

Vara trecută, sute de deponenți au ieșit în stradă într-o serie de demonstrații pentru a-și cere drepturile, însă autoritățile locale au răspuns violent și au pus scandalul pe seama fraudei financiare. Au fost arestați peste 200 de suspecți, iar oamenilor li s-a promis că vor primi economiile înapoi.

Autoritatea de reglementare bancară din China a dat vina pentru această criză pe „acționarii fără scrupule” ai mai multor bănci.