FacebookTwitterLinkedIn

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a cerut Rusiei să reînnoiască acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, după ce Moscova a renunţat luna trecută la acest aranjament.

Dombrovskis a declarat că restricţiile ruseşti privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră creează probleme nu numai Kievului, ci şi multor ţări în curs de dezvoltare, potrivit Reuters.

El a spus că Rusia foloseşte ”cerealele ca pe o armă” iar UE susţine toate eforturile Naţiunilor Unite și ale Turciei privind iniţiativa cerealelor din Marea Neagră”, a spus Dombrovskis, adăugând că blocul oferă Ucrainei rute comerciale alternative, numite şi căi de solidaritate, pentru cereale şi alte exporturi.

Turcia a încercat să convingă Moscova să revină la acordul care a fost intermediat de Ankara şi Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu un an şi care s-a încheiat luna trecută.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a declarat joi, secretarului general al ONU Antonio Guterres, că Rusia va reveni la acord doar dacă Occidentul îşi va îndeplini obligaţiile faţă de Moscova.

Până în prezent, aproximativ 45 de milioane de tone de cereale, seminţe oleaginoase şi produse conexe au fost exportate prin rute alternative prin Polonia şi România.

Blocul comunitar este îngrijorat de faptul că unele ţări, inclusiv China şi India, nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În discuţiile bilaterale dintre India şi oficialii UE, oficialii UE au ridicat problema exporturilor de petrol rafinat procesat de India din ţiţei rusesc, ceea ce a învins parţial scopul sancţiunilor, a adăugat el.

Cu toate acestea, el a spus că este puţin probabil ca acest lucru să afecteze discuţiile în curs despre un acord de liber schimb UE-India propus.