FacebookTwitterLinkedIn

Un antreprenor adevărat nu lasă nicio oportunitate să scape: e deschis oricărei idei de afaceri şi nu strâmbă din nas dacă, în locul unui birou în mijlocul oraşului agitat, e vorba despre o fermă sau de o livadă de pomi fructiferi. Singurul criteriu care contează? Profitabilitatea.

În ultimii ani, tot mai mulţi tineri îşi îndreaptă privirile către lumea satului. Motive au destule: nevoia de a scăpa de aerul poluat al marilor oraşe, dorinţa de a fi mai aproape de natură, liniştea necesară creşterii unui copil departe de agitaţia oraşului. De multe ori, însă, motivul poate fi unul simplu şi realist: tinerii se orientează către noi afaceri care le vor aduce profit, în acelaşi timp cu o contribuţie sănătoasă la dezvoltarea zonelor rurale afectate de îmbătrânirea populaţiei.

E greu să începi o afacere la ţară cu bani din propriul buzunar, sau împrumutaţi de la prieteni şi de la rude. Nu mulţi îşi asumă acest risc, însă nici nu este nevoie. În 2018, fermierii români pot accesa fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro, de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Printre cei care pot beneficia de o parte din aceşti bani sunt şi tinerii, prin aşa-numita sub-măsură 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Suma maximă care poate fi accesată prin intermediul acestui program este de 50.000 de euro, iar una dintre condiţiile principale de eligibilitate este vârsta: până la 40 de ani. Banii pot fi folosiţi atât pentru investiţii în zootehnie, cât şi în horticultură. Nu sunt, însă, suficienţi: pentru demararea proiectului mai aveţi nevoie şi de finanţarea TVA sau de plata unui procent din investiţii, în funcţie de domeniul şi de afacerea aleasă.

Multe firme vă oferă consultanţă completă pentru accesarea fondurilor europene, dar nu vă pot ajuta atunci când vine vorba de a găsi resursele financiare adiacente. Banca Transilvania este una dintre instituţiile financiare de top care oferă consultanţă completă, de la pregătirea dosarului până la implementarea proiectului, dar şi soluţii de cofinanțare pentru accesarea de fonduri europene în 2018.

Înainte de toate, însă, trebuie să aveţi propria idee de afacere. Oportunităţile sunt mult mai variate în domeniul rural şi şansele să primiţi bani europeni sunt mult mai mari, aşa că iată câteva propuneri de investiţii cu profit ridicat.

CULTURA DE CARTOF MOV

Am auzit cu toţii de cartofi albi, cartofi roşii sau cartofi dulci, dar cartofii mov sunt o apariţie recentă pe piaţa din România. Este considerată printre cele mai profitabile culturi pentru România, dar şi mai costisitoare şi mai dificil de întreţinut.

Pentru un hectar de teren, un cultivator are nevoie de aproape 3 tone şi jumătate de seminţe, iar recolta poate ajunge până la 35-40 de tone pe hectar, potrivit datelor publicate de antenasatelor.ro. Cu alte cuvinte, la o investiţie de 9.000 de euro în seminţe, un hectar cultivat cu cartofi mov poate aduce un profit de aproape 50.000 de euro.

Planta e originară din Peru, unde creşte la înălţimi de peste 3.000 de metri. E rezistentă la temperaturi ridicate şi la mană, însă frunzele pot fi afectate la fel de uşor ca şi cartoful clasic de gândacul de Colorado. Cartoful mov e celebru pentru calităţile sale anti-cancer şi este bogat în vitamina C, fier, calciu, potasiu, proteine şi fibre.

PLANTAŢIA DE ARONIA

Un alt arbust care a apărut recent în ţara noastră şi oferă un profit sănătos la hectar este aronia. Originar din America de Nord, arbustul a fost aclimatizat cu succes în România. Este foarte rezistent la schimbările climatice, se înţelege bine cu diverse soluri şi poate supravieţui unor temperaturi de până la -30 de grade Celsius.

Investiţia iniţială, potrivit specialiştilor citaţi de antenasatelor.ro, se ridică la aproximativ 7.000 de euro pentru un hectar plantat, în timp ce profitul poate ajunge până la 12.000 de euro. Cu alte cuvinte, puteţi amortiza cheltuielile chiar în primul an, dacă totul se desfăşoară în condiţii optime.

Fructele de aronia sunt celebre pentru proprietăţile lor antioxidante şi conţin o cantitate mare de substanţe numite antociani – aceleaşi care dau culoarea mov cartofilor de mai sus. Aronia poate fi consumată uscată – ca stafidele, sau proaspătă, conţine un nivel ridicat de vitamina C, la care se adaugă vitaminele K, A, E şi B9.

CULTURA DE ARMURARIU

“Armurariu” este denumirea mai puţin cunoscută a uneia dintre cele mai cunoscute plante de la noi din România: aşa-numitul Ciulinul Laptelui sau, mai popular, scaiete. Puţini ştiu însă că seminţele acestei plante conţin o cantitate uriaşă de silimarină, o substanţă folosită în aproape toate medicamentele hepatice.

Planta este foarte rezistentă, nu necesită tratamente speciale şi poate fi însămânţată mecanic, primăvara timpuriu. Investiţia iniţială în seminţe şi plantare este de sub 1.000 de euro la hectar, în timp ce profitul ajunge până la 2.500 de euro.

PLANTAŢIA DE COACĂZE

Coacăzul este un arbust originar din Tibet, care s-a răspândit în Europa începând cu secolul al XVII-lea şi în România din anii 1800. Poate fi plantat intensiv, chiar şi primăvara, iar investiţia iniţială nu este foarte ridicată: un hectar de teren poate fi pregătit pentru o cultură de coacăze cu 4.500 – 5.500 de euro.

În aceşti bani intră şi plantele, şi instalaţia de irigat, şi întreţinerea. După primii doi-trei ani puteţi obţine prima producţie, care ajunge până la 8 tone la hectar. Luând în calcul fluctuaţia pieţei, chiar şi la un preţ scăzut de 6 lei pe kilogram, puteţi obţine un profit de 4.000 – 4.500 de euro, potrivit specialiștilor în domeniu.

Fructele sunt cunoscute pentru calităţile terapeutice, dar şi pentru cantitatea mare de vitamina C: până la 0,2 grame la 100 de grame de fruct, de trei ori mai mult decât în cazul portocalelor. Alături de vitamina C se mai regăsesc provitamina A, vitaminele B1, B2, B6 şi vitamina PP, dar şi calciu, magneziu, fier, sodiu şi fosfor.

FERMA DE PREPELIŢE

Până nu demult, ouăle de prepeliţă erau văzute ca o delicatesă pe masa românilor. Prea mici pentru o omletă sau pentru ouă-ochiuri, erau folosite în special în tratamentul mai multor boli de inimă, gastrointestinale sau ale ficatului, dar beneficiile sunt mult mai multe, spun cei de la prepelitu.ro. Tocmai aceste calităţi le-au adus în prim-planul consumatorilor interesaţi de propria sănătate, iar asta a generat un interes sporit în fermele de prepeliţe.

Creşterea intensivă a acestor păsări nu necesită spaţii extinse, iar prepeliţele sunt cunoscute pentru productivitatea crescută: la 45-50 de zile deja încep să facă ouă. O investiţie de câteva mii de euro este suficientă pentru a cumpăra toate cele de trebuinţă pentru o fermă de prepeliţe: incubatoare, pui, ouă pentru incubat, hrană. Iar profitul poate ajunge chiar dublu faţă de investiţie: o prepeliţă face până la 350 de ouă pe an, iar carnea păsării ajunge la 35 de lei kilogramul.

BRICHETELE DIN BIOMASĂ, O SURSĂ ALTERNATIVĂ DE ENERGIE, DAR ŞI DE VENITURI

În cazul în care aveţi deja o afacere de producţie în mediul rural sau nu sunteţi genul de antreprenori care să se implice atât de mult într-o cultură sau o fermă agricolă, o alternativă la ideile de afaceri de mai sus este accesarea de fonduri europene pentru înfiinţarea unei fabrici de peleţi sau de brichete.

Profitabilitatea unei astfel de afaceri este crescută, potrivit ecomagazin.ro, mai ales în zonele rurale în care există deja ferme sau exploataţii agricole clasice, care merg pe culturi de grâu, porumb sau orz şi care nu valorifică în vreun fel paiele rezultate în urma recoltării.

Avantajele sunt multiple: materia primă este extrem de ieftină, este bio, mâna de lucru nu are nevoie de pregătire specială, iar brichetele sau peleţii pot fi depozitaţi pe termen lung fără să vă temeţi că se vor deteriora.

Investiţia iniţială începe de la 7.000 de euro – preţul de achiziţie al unei linii de producţie de peleţi şi brichete – şi poate ajunge până la câteva sute de mii de euro, în funcţie de nivelul la care vreţi să activaţi.  Producţia poate fi utilizată în mai toate domeniile din mediul rural care folosesc încălzirea pe lemne, iar în primul an puteţi acoperi investiţia şi să rămâneţi şi cu un profit bun, dar trebuie să căutaţi încontinuu pieţe noi de desfacere.

Oricât de bine ar suna ideile de afaceri de mai sus, trebuie să ţineţi cont, înainte să începeţi procedurile de accesare a fondurilor europene, că un dosar bine pus la punct vă creşte exponenţial şansele de reuşită.

Odată ce-aţi trecut de acest hop, fiţi pregătiţi să vă murdăriţi mâinile, pentru că agricultura nu este un domeniu unde să vă desfăşuraţi activitatea la costum. Din fericire, dacă e să-i credem pe cei care au apucat deja pe acest drum, satisfacţiile sunt pe măsura eforturilor depuse.