Miercuri, 18 octombrie, la ora 22:00, televiziunea Viasat History difuzează în premieră prima parte a seriei „China Reinventată”. De la căderea Regatului de Mijloc până la ascensiunea Partidului Comunist Chinez, documentarul prezintă istoria Chinei așa cum nu a mai fost prezentată.
Documentarul urmărește evoluția Chinei moderne, pe parcursul a 150 de ani de istorie, și prezintă figuri marcante ca Împărăteasa Cixi, Mao Zedong și Jack Ma. China și-a pierdut poziția de lider, dar și-a revenit în scurtă vreme, devenind una dintre cele mai puternice țări din lume.
Această investigație istorică și geopolitică explică în ce fel s-a reinventat China, pentru a reveni la gloria ei de odinioară, prin acțiunile unor figuri politice importante, dar și cu ajutorul unora care au rămas în umbră.
Combinând imagini de arhivă excepționale, segmente de animație unice și explicații ale unor istorici de faimă internațională, acest documentar în două părți schimbă complet punctul de vedere occidental al Vestului asupra Chinei.
Prima parte a documentarului se concentrează pe evenimentele care au marcat evoluția imperiului Chinez în perioada 1860-1937. O perioadă intensă caracterizată de o serie de frământări sociale ale unei națiuni aflate în pragul colapsului, încercând să inventeze o modalitate de a supraviețui, fără să-și piardă sufletul și, în același timp, să evolueze.
Povestea începe cu China sub dominația dinastiei Qing, amenințată de europeni în timpul celui de-al Doilea Război al Opiului, denumit și al Doilea Război Anglo-Chinez.
Partea a doua surprinde reinventarea Chinei și urmărește cele mai interesante momente ale perioadei 1937-2020 care au definit și creat o nouă putere mondială.
China se confruntă cu invazia japoneză din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar departe de a fi complet învinsă, țara găsește noi modalități de a se ridica din nou. Și-a revenit din durere și își proiectează din nou puterea în lume.
Pentru prima dată, datorită Revoluției Culturale, China devine un model. Succesiv prin ideologie (“Little red book” culegerea de citate și aforisme ale lui Mao Zedong), prin produsele sale fabricate la prețuri mici (smartphone-uri) și apoi prin pandemii (coronavirusuri), China s-a plasat în centrul globalizării, neputând fi igorată de celelalte națiuni.