Expoziția arhiducesei Gabriela von Habsburg, nepoata ultimului împărat al Austriei și rege al Ungariei, Boemiei și Croației, a fost deschisă oficial la sfârșitul săptămânii trecute, la galeria Kunsthaus 7B din Cisnădioara, în prezența artistei.
Dr. Elmar Zorn, critic de artă și fost director cultural al municipiului München, a introdus opera artistică a arhiducesei. Sculpturile sale integrează dimensiunea constructivistă, dar mai ales cea lirică, fiind definite prin eleganță și rafinament.
„Pentru a vorbi în limbajul pandemiei, arta nu este relevantă pentru un sistem, arta este relevantă pentru existență”, a declarat Thomas Emmerling, directorul Kunsthaus 7B, „deoarece cultura reprezintă modul în care oamenii se comportă iar transmiterea valorilor are loc prin artă.”
Într-un dialog inspirat avut cu Dr. Oana Ionel, curatoarea expoziției, Gabriela von Habsburg a menționat raportul special pe care îl are cu materialul său preferat, oțelul inoxidabil. Perspectiva curatorială a expoziției propune integrarea spațiilor intermediare ca elemente constitutive ale întregului demers artistic.
Expoziția prezintă peste 20 de sculpturi și monumente în aer liber, precum și un număr de litogafii. Peste 200 de persoane au fost prezente la vernisajul care a fost unul dintre cele mai importante evenimente artistice din România în acest an. Principesei Sofia a României și primarului Sibiului, doamna Astrid Fodor, li s-au alăturat numeroși cunoscători de artă și colecționari din Paris, Londra, München, Viena, SUA și Elveția.
În activitatea sa politică și diplomatică, Gabriela von Habsburg este o pasionată luptătoare pentru unitatea Europei, libertatea și responsabilitatea fiind cele mai importante valori ale sale pe care le-a reprezentat în mod constant și în opera sa artistică. Un gest în spiritul acestor valori a fost participarea sa și a Principesei Sofia a României la slujba oficiată în biserica ortodoxă din Cisnădioara.
În vârstă de 64 de ani, Gabriela von Habsburg s-a născut în Luxemburg și a studiat filozofia la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen și, tot aici, artele, sub îndrumarea profesorilor Robert Jacobsen și Eduardo Paolozzi.
Între 2001 și 2005 a fost profesoară de arte la Academia din Tbilisi, Georgia, și la Academia din Neuburg, Germania. În această perioadă a primit cetățenia georgiană, iar din 2009 până în 2013 a fost amabasadoarea Georgiei în Germania.
Expoziția „Spațiu între – In Between” este deschisă la galeria Kunsthaus 7B din Cisnădioara până pe 5 septembrie.