FacebookTwitterLinkedIn

Veniturile operaționale OIBDA au crescut de la 15,6 milioane de dolari anul trecut la 16,9 în trimestrul al treilea 2019, iar pe toată perioada de la începutul anului suma a fost de 59,7 milioane de dolari, față de 58,6 în primele nouă luni ale anului trecut, notează Media Expres.

CME explică creșterea OIBDA, în primele nouă luni ale anului 2019, prin scăderea costurilor de conținut, prin utilizarea a mai puține ore și a unui conținut străin mai rentabil. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2019, costurile au fost mai reduse din cauza mai puținor drepturi sportive în prima jumătate a anului, televiziunea renunțând la difuzarea meciurilor din UEFA Champions League.

Potrivit CME, GDP-ul a crescut în România în primele 9 luni ale anului cu 4,1%, consumul real privat a crescut cu 5,7% dar piața de publichitate TV a scăzut cu 0,6%.

În contrast cu piețele de publicitate TV din regiune unde operează CME, care au crescut în medie cu 3%, în România declinul a reflectat reducerea cheltuielilor de către advertisers, în primul rând în primul trimestru 2019, din cauza taxelor impuse la începutul anului 2019 în unele sectoare ale economiei, printre care telecomunicațiile și bănci. Declinul audiențelor din România, care a dus la vânzarea de mai puține GRP-uri, a fost aproape în întregime contracarat de creșterea prețurilor.

Previziunile CME pentru finalul anului în Romania, este de creștere a cheltuielilor cu publicitatea după scăderea de la începutul anului, piața urmând să se închidă cu o creștere anuală atât în piața de publicitate tv, în general, cât și în veniturile Pro TV din publicitate.

Piața publicității de televiziune din România a scăzut cu 1% la tarife constante în cele nouă luni încheiate pe 30 septembrie 2019 față de aceeași perioadă din 2018, mai notează raportul CME.

Veniturile din publicitatea tv au crescut la rate constante în trimestrul al treilea, datorită creșterii semnificative a prețurilor medii pe care Pro TV le-a aplciat, dar creșterea a fost compensată în cea mai mare parte prin vânzarea de mai puține GRP-uri.

În primele nouă luni ale anului 2019, veniturile Pro TV din publicitate au fost în mare măsură constante, întrucât o creștere a prețurilor medii a fost compensată în cea mai mare parte de cheltuielile reduse de către agenții de publicitate, în primul trimestru al anului 2019, direct afectați de noile impozite impuse la începutul anului 2019 la anumite sectoare ale economiei, inclusiv telecomunicațiile și serviciile bancare.

Veniturile de abonamente au crescut la un curs constant în trimestrul al treilea și în cursul anului cu 3,7%, în principal din cauza creșterii numărului mediu de abonați, mai notează raportul companiei americane.