FacebookTwitterLinkedIn

Veniturile din exporturile de gaze ale Iranului pentru perioada 21 martie – 21 iulie s-au ridicat la aproape 4 miliarde de dolari, a declarat ministrul petrolului Javad Owji.

Iran deține a doua cea mai mare rezervă de gaze din lume, după Rusia, dar sancțiunile SUA au împiedicat accesul Iranului la tehnologie și au încetinit dezvoltarea exporturilor de gaze, a transmis miercuri agenția de presă ISNA, potrivit Reuters.

„Am strâns aproape 4 miliarde de dolari din exporturi de gaze în primele patru luni ale anului (n. red. calendarul iranian), valoare ce se apropie de ce am înregistrat anul trecut”, a spus Owji.

Iranul exportă în principal gaze către Turcia și Irak, dar livrările sale au întâmpinat dificultăți din cauza problemelor legate de plata datoriilor cu Bagdadul, a nevoilor de consum intern ale statului și a problemelor tehnice ocazionale care au forțat o oprire temporară a exporturilor către Turcia în timpul iernii. 

Guvernul iranian spune că a găsit modalități de repatriere a fondurilor din exporturile anterioare de energie și a ajuns la un acord pentru a relua livrările de gaze către Irak în aprilie, când Bagdadul și-a plătit o parte din datoriile față de Teheran.