FacebookTwitterLinkedIn

Vânzările de mașini electrice (BEV) au crescut în 2022 pe principalele piețe europene cu 28% față de anul precedent. Evoluția pieței în 2023 va depinde de stimulentele financiare acordate de guverne populației pentru achiziția unor astfel de mașini.

”Mai multe țări trec acum la o altă etapă de dezvoltare a pieței BEV, în care consideră că stimulentele acordate de guverne și-au atins scopul și în care se bazează pe un interes mai mare din partea consumatorilor, precum și pe reglementările privind limitarea emisiilor de CO2”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider pentru industria auto, PwC România.

În ultimul trimestru al anului trecut, vânzările au înregistrat un avans de 39%, raportat la perioada corespunzătoare din 2021, consumatorii grăbindu-se să beneficieze de stimulentele integrale.

Începând din acest an mai multe state cu piețe auto importante au diminuat sau chiar au eliminat stimulentele, reiese dintr-o analiză realizată departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.

Rămâne însă de văzut dacă eliminarea sau reducerea stimulentelor, atât în Europa, cât și în China, vor avea un impact semnificativ asupra pieței.

”Nici în România nu este exclus ca sumele acordate prin Rabla Plus să fie limitate la mașinile electrice mai scumpe de 60.000 de euro, o practică deja întâlnită în alte state europene. De altfel, România acordă acum printre cele mai mari stimulente, de 10.000 euro, ceea ce s-a reflectat într-o creștere semnificativă a vânzărilor de mașini verzi, cu aproape 50% în 2022”, a adăugat Anghel.

Scăderea stimulentelor se vede deja în evoluția piețelor, după ce în trimestrul al patrulea, germanii au cumpărat pentru prima dată mai multe vehicule hibride și BEV decât vehicule cu combustie internă (+66%).

Din ianuarie 2023, stimulentele acordate de Germania au scăzut de la 6.000 euro la 4.500 euro pentru modelele sub 40.000 euro și de la 5.000 euro la 3.000 euro pentru modelele cu prețuri mai mici de 65.000 euro, iar stimulentele pentru PHEV au fost eliminate.

Și cumpărătorii de BEV din Franța primesc, de la începutul anului 2023, maximum 5.000 de euro din partea statului, în scădere cu 1.000 de euro.

Cu toate acestea, stimulentul pentru gospodăriile cu venituri mici a crescut la 7.000 de euro.

În China, piață care a crescut cu 87% anul trecut, subvențiile pentru BEV au fost retrase complet. Piața BEV din Statele Unite a crescut cu 88% anul trecut.

Vânzările totale de mașini electrice – BEV, hibride și plug-in de pe principalele cinci piețe europene au crescut cu 12%, la 3,7 milioane vehicule. Dacă mai sunt adăugate Austria, Norvegia, Suedia, Elveția și Olanda, vânzările au avansat cu 11,4%, la 4,4 milioane.

În ciuda tensiunilor geopolitice și a prețurilor ridicate la energie, vânzările globale de BEV-uri au crescut cu 70% în 2022, față de anul anterior.

Vehiculele electrice vor depăși vehiculele cu combustie internă în ceea ce privește costurile totale ale deținerii unei astfel de mașini.

Tensiunile geopolitice sporesc presiunea asupra producătorilor europeni de echipamente originale pentru a-și construi propriile facilități de producție de baterii în Europa.