FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea de piață a gigantului american de tehnologie Intel Corp a scăzut vineri cu aproximativ 8 miliarde de dolari, după ce producătorul de cipuri din SUA a anunțat previziuni sumbre privind câștigurile, ceea ce a stârnit temeri legate de o scădere a pieței computerelor personale, potrivit Reuters.

Compania a estimat pierderi pentru primul trimestru, iar veniturile estimate au fost cu 3 miliarde de dolari sub previziuni, deoarece se lovește de încetinirea creșterii business-ului centrelor de date.

Acțiunile Intel au încheiat cu 6,4% mai slab, în timp ce rivalii Advanced Micro Devices și Nvidia au încheiat sesiunea în creștere cu 0,3%, respectiv cu 2,8%. 

„Nu am cuvinte pentru a descrie sau explica prăbușirea istorică a Intel”, a spus Hans Mosesmann, de la Rosenblatt Securities, unul dintre cei 21 de analiști care și-au redus prețurile ținte ale acțiunilor.

Perspectivele slabe au subliniat provocările cu care se confruntă directorul executiv Pat Gelsinger, în timp ce încearcă să restabilească dominația Intel asupra sectorului prin extinderea contractelor de producție și construirea de noi fabrici în Statele Unite și Europa.

Compania a pierdut constant cota de piață în fața unor rivali precum AMD, care a folosit producători precum TSMC din Taiwan, pentru a produce cipuri care depășesc tehnologia Intel.

Intel, care intenționează să reducă costurile cu 3 miliarde de dolari în acest an, a generat 7,7 miliarde de dolari în numerar din operațiuni, în trimestrul al patrulea, și a plătit dividende de 1,5 miliarde de dolari.

Cu cheltuielile estimate la aproximativ 20 de miliarde de dolari în 2023, analiștii citați de Reuters au declarat că compania ar trebui să ia în considerare reducerea dividendelor.

Foto: Intel Media Center