FacebookTwitterLinkedIn

Actriţa Valeria Seciu a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 83 de ani, anunţă UNITER.

UNITER: „Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriţă de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească”.

Actriţa Valeria Seciu s-a născut la Bucureşti, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964), la clasa lui A. Pop Marţian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină soţ.

În anul 1964, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea „Eminescu”, în regia lui Sică Alexandrescu, notează Agerpres.

A fost prezentă în multe piese jucate pe scena Teatrului Mic (încă din anul 1978), dintre care amintim câteva care s-au bucurat de mare succes:

„Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello (1978),

„Maestrul şi Margareta” de M. Bulgakov (1980),

”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981),

”Dama cu camelii” de AL. Dumas (1985),

”Furtuna” de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu,

”Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007) ş.a.

A desfăşurat o activitate bogată şi pe scenele altor teatre bucureştene, jucând în piese precum: ”Hamlet” în regia lui Liviu Ciulei (2000 – Teatrul Lucia Sturdza Bulandra), în piesa ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Act (Teatrul Studio din Timişoara, 2002), ”Cronica Sofistului” (Teatrul Act).

În anii ’90, fără să părăsească scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de după Revoluţie. 

A câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ‘Spirit’, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic.

A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”.

În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa ”Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu.