FacebookTwitterLinkedIn

Oamenii de știință au descoperit că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat în Rusia și cel din China prezintă nereguli deoarece se bazează pe un virus de răceală comun la care multe persoane au fost expuse, iar acest lucru le poate limita eficiența, informează Reuters.

Specialiștii spun că vaccinul dezvoltat de CanSino Biologics, aprobat pentru uz militar în China, este o formă modificată de adenovirus tip 5 sau Ad5. Încă de săptămâna trecută, compania este în discuții pentru a obține aprobarea de urgență a vaccinului anti-covid în mai multe țări înainte de finalizarea proceselor la scară largă.

În același timp, în Rusia, un vaccin dezvoltat de oamenii de știință la Institutul Gamaleya din Moscova, aprobat la începutul lunii august, se bazează pe Ad5 și un al doilea adenovirus mai puțin obișnuit.

Anna Durbinm, o cercetătoare de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat „ Mă îngrijorează Ad5 doar pentru că o mulțime de oameni au imunitate la acest virus. Nu sunt sigură care este strategia lor … poate că nu va avea 70% eficacitate, -s-ar putea să aibă o eficacitate de 40% și este mai bine decât nimic, până când alt vaccin va fi valabil”.

În trecut, ambii dezvoltatori au primit aprobare pentru vaccinurile împotriva Ebola pe baza de Ad5. Cercetătorii au dezvoltat vaccinuri pe bază de Ad5 împotriva unei varietăți de infecții, de zeci de ani, dar niciunul nu este folosit la scară largă.

Mai mulți cercetători au ales adenovirusuri alternative sau mecanisme de administrare. Universitatea Oxford și AstraZeneca și-au bazat vaccinul COVID-19 pe un adenovirus de cimpanzeu, evitând problema Ad5.

Cele două vaccinuri, precum și restul vaccinelor candidate dezvoltate de mai multe companii farmaceutice, sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus care a cauzat decesul a 845.000 persoane în întreaga lume.