FacebookTwitterLinkedIn

de Victoria Bebereche, trainer educațional, coordonator Centrul Educațional ” Life is Cool”

Cine spune că vacanța înseamnă doar timp petrecut fără un obiectiv nu este documentat îndeajuns. Vacanțele sunt experiențe din care copiii învață continuu și care-i ajută să se dezvolte. Specialiștii în educație recomandă, mai ales în contextul ultimilor ani, să dăruim copiilor noștri experiențe și mai puțin lucruri materiale; experiențe în urma cărora să-și dezvolte reziliența și capacitatea de adaptare la tot felul de contexte noi și la schimbare. Așadar, dragi părinți, creați în această vacanță de vară cadrul potrivit copiilor voștri pentru a se cunoaște cât mai bine pe sine și a-și descoperi potențialul, plănuiți vacanțe chiar dacă sunt doar de câteva zile! Organizați împreună cu copiii, faceți planuri, creați noi aventuri și amintiri. Distrați-vă!

Copiii au nevoie de echilibru și rutină, printre altele. Au nevoie de un timp potrivit fiecărei etape cognitive, pe parcursul căreia să asimileze într-un ritm susținut diferite noțiuni integrate programei școlare și să își exerseze un set de abilități specifice vârstei. Despre importanța studiului și a învățării
într-un cadru formal, fie că vorbim despre un sistem public sau privat, putem dezbate într-un alt context. De data aceasta, haideți să ne concentrăm pe situațiile create special pentru a facilita procesul de  învățare informală, așa cum poate fi și vacanța de vară. De regulă, noi, părinții, facem asta inconștient: le găsim copiilor tot felul de contexte de petrecere a timpului liber în afara anului școlar propriu-zis. Fie că vor fi plecați la bunici sau vor petrece timp în spatele blocului/în parc, că vom fi plecați într-o călătorie cu toți membrii familiei sau vor petrece timp în mai multe tabere și școli de vară, ne ocupăm să le creăm o structură cât mai potrivită vârstei și preferințelor lor. 

De ce e atât de important pentru copii să iasă din mediul lor zilnic și să experimenteze mai multe domenii de cunoaștere?

Mersul la școală și efectuarea temelor zilnice pot produce și ele (dacă sunt susținute într-un ritm continuu, fără nicio pauză) stres și incapacitate de concentrare. Vacanța de vară permite copiilor o reală detașare și oportunitate de a crea amintiri speciale, de a le îmbunătăți calitatea vieții.  Taberele, atelierele și școlile de vară creează contexte potrivite pentru ca prichindeii să desfășoare activități tematice într-un ritm mult mai lejer și cool decât în timpul anului școlar. Ei își pot realiza temele de vacanță, într-un mod plăcut și susținut de către adulți, într-un interval de timp bine ales, pe lângă activitățile propriu-zise de joacă. Totul are loc într-un cadru mai relaxat, cu limite clare, dar mai puțin rigide. 

Putem vorbi despre câteva beneficii ale acestor contexte de învățare informală, prin joacă și activități predominant practice:

1. Dezvoltarea abilității lingvistice și a comunicării: puși în tot felul de contexte în care sunt nevoiți să comunice între ei, dar și cu adulții, copiii își dezvoltă într-un ritm natural, deloc forțat, partea de vocabular. Ei pot deprinde termeni noi, în funcție de tematica parcursă, chiar și într-o nouă limbă de studiu.

2. Creșterea încrederii în sine: intrând în contact cu alți copii și adulți pe care cel mai probabil nu i-a mai întâlnit până atunci, își exersează tot felul de abilități interpersonale. În cadrul fiecărui proiect dus până la capăt se poate ivi pe parcurs o piedică, o problemă pentru care copiii sunt nevoiți să identifice cea mai bună soluție, individual sau în echipă. Atunci când lucrează în mici echipe sunt provocați să argumenteze, să își expună părerile și să negocieze astfel încât să ajungă la cea mai bună variantă pentru toți membrii. Mai mult decât atât, ei trebuie să asculte activ ceea ce au de spus ceilalți. Atunci când trec prin aceste contexte, cu siguranță vor adăuga un plus la nivelul încrederii în sine. Vor fi mici sau mai mari picături de siguranță de sine, ce îi va ajuta și în alte situații.

3. Dezvoltarea abilităților sociale: contextele și situațiile noi duc la noi legături sociale. Ce poate fi mai potrivit pentru crearea unei noi prietenii decât o tabără în care cei mici își petrec timpul bifând activitățile specifice de acolo și, în același timp, creându-și amintiri pentru ani buni de acum înainte? Activitățile interactive, cum ar fi un foc de tabără, în jurul căruia să povestești, sau meciul de baschet  sunt reale oportunități de creat amiciții.

4. Apariția și dezvoltarea creativității și originalității ideilor: atelierele realizate pe diferite teme încurajează exprimarea ideilor libere originale. Cu cât mai creative, cu atât mai bine. Astfel, copiii își dau frâu liber imaginației și realizează că măcar, în acest fel, nu au nicio piedică în a duce la bun sfârșit un proiect sau o activitate oricât de neobișnuită ar părea la început. 

5. Muuuuultă distracție: până la urmă despre asta ar trebui să fie vacanța de vară, nu? Despre timp liber, distracție cât cuprinde și joacă. Vă vine să credeți sau nu, există suficiente contexte create atât pentru joacă și voie bună, cât și pentru toate celelalte lucruri menționate mai sus, în același timp și loc, pentru că life is cool, nu-i așa?

Dincolo de cadrul structurat al unei vacanțe de vară, în care copiii se distrează și mai învață câte ceva, într-un mod ludic și relaxant, să ne amintim de perioadele de timp petrecute cu părinții și ceilalți membri ai familiei. De ce sunt atât de importante aceste vacanțe de familie? Ce aduc în plus în viața copiilor, dar și a noastră, a adulților? 

Psihologii și experții în educație ne arată că aceste concedii au un adevărat rol terapeutic. Fie că vorbim despre o vacanță într-un loc mai îndepărtat sau mai apropiat, de o vacanță mai prelungită sau doar pe o durată de câteva zile, aceasta aduce beneficii relației dintre adulți și copii și dezvoltă contexte noi pentru împlinirea nevoilor emoționale. 

Impactul pozitiv asupra copiilor se poate observa lesne, prin activitățile care stimulează dezvoltarea lor: joaca în aer liber, activități sportive (drumeții și excursii), vizite tematice și culturale sau pur și simplu lenevitul la plajă. 

Noi, părinții, putem crea o adevărată aventură, cu etape bine stabilite în care să-i luăm parteneri pe cei mici: încă de la planificarea vacanței, alegerea locației și traseului, până la jocuri în echipă și rememorarea locurilor vizitate. Toate acestea le stimulează capacitatea de concentrare, încrederea în sine (ei realizează că au un cuvânt de spus în luarea hotărârilor familiei), memoria și abilitatea de a cunoaște locuri și oameni noi și de a interacționa cu ei.

Beneficiile conectării cu cei mici

• Dezvoltarea cognitivă: studiile ne arată că o vacanță poate crea pentru
copii contextul potrivit de învățare și exersare a unor abilități sociale,
motrice-senzoriale și cognitive astfel încât să determine și o creștere a capacității de concentrare și atenție.

• Întărirea legăturilor emoționale: copilul și părintele ies din stresul cotidian și își acordă timp unul celuilalt, într-un mod relaxat, fără a fi sub presiunea constantă și zilnică a listei de to do. O plimbare pe plajă sau o joacă în nisip poate conta pentru copil mai mult decât ne închipuim. 

• Dezvoltarea rezilienței și menținerea stresului la un nivel scăzut: cel puțin 30 de minute petrecute în mijlocul naturii poate îmbunătăți nivelul atenției copilului. Mai mult decât atât, experiențele din timpul vacanței pot activa hormonii deja bine-cunoscuți: oxitocina și dopamina, cunoscuți și ca hormonii “îmbrățișării” și ai “iubirii”.

• Crearea amintirilor de neuitat: câți dintre noi nu au cel puțin o amintire idilică sau amuzantă a vacanței de vară? Dincolo de toate jucăriile pe care cei mici le folosesc pentru o perioadă limitată de timp, care se strică și de care se plictisesc foarte repede, rămân amintirile. Prima vacanță la malul mării și primul zbor cu avionul vor rămâne pentru totdeauna în memoria conștientă sau inconștientă a copiilor.