FacebookTwitterLinkedIn

Josephine Payne, președinte Ford România, a declarat că Ford Craiova trece prin cea mai bună perioadă, în ciuda dificultăților legate de semiconductori și de războiul din Ucraina, și că pregătește tranziția spre electrificare.

Declarația a fost făcută în contextul vizitei Ministrului Economiei, Florin Spătaru, în județul Dolj. Acesta s-a întâlnit cu conducerea companiei pentru a discuta despre soluțiile pe care industria auto le poate implementa pentru a depăși criza semiconductorilor şi dependența de materiale critice în Europa, precum și despre oportunitățile pe care le oferă tranziția către electromobilitate.

„Procesul de transfer al proprietății de la Ford la Ford Otosan este în curs de desfășurare și ne așteptăm ca acesta să fie finalizat în al treilea trimestru”, a declarat Josephine Payne.

Uzina din Craiova se pregătește să lanseze în 2023, respectiv 2024, producția a trei noi modele: Ford Transit Courier și Ford Tourneo Courier (ambele produse în variante electrice și pe combustie internă), precum și  Ford Puma complet electric. 

Pe 14 martie, compania Ford a anunțat că ​joint-venture-ul Ford Otosan va prelua uzina Ford din Craiova, începând cu al treilea trimestru din 2022, în urma unui transfer de proprietate.

Ford a declarat că a investit aproximativ 2 miliarde de euro la Craiova, că a produs un milion de vehicule și peste 1,5 milioane de motoare de la preluarea acesteia în 2008.

În prezent, fabrica produce în paralel modelul Puma, modelul EcoSport, dar și motorul de 1.0 l EcoBoost. Ford a anunțat în martie că producția SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe producția de vehicule comerciale și electrice.