FacebookTwitterLinkedIn

Președintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, a anunțat emiterea a două scrisori de interes pentru finanțarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA pentru reactoarele 3 și 4 ale singurei centrale nucleare din România, operate de Nuclearelectrica.

Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27).

Exim va putea lua în considerare finanțarea până la 50 de milioane de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect și până la trei miliarde de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru unitățile 3 și 4.

Scrisorile de intenție ale US Exim urmează Memorandumului de Înțelegere semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank și-a exprimat interesul de a finanța proiecte majore de investiții în domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

România a încheiat, în octombrie 2020, un Acord interguvernamental cu SUA în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României.