
La un sfert de secol de existență, Urwerk rămâne în avangarda orologeriei. În acest interval a câștigat un prestigiu greu de egalat și o suită de fani proveniți din rândurile marilor cunoscători în materie de ceasuri.
În toamna lui 2007 am scris prima dată despre Urwerk, practic la zece ani de la înființarea companiei de către designerul Martin Frei și ceasornicarul Felix Baumgartner. Deja nu se mai îndoia nimeni de originalitatea viziunii celor doi, singura necunoscută era dacă întreprinderea lor va avea resursele (tehnice, creative, financiare) pentru a rezista și a produce o schimbare de durată în orologeria de nișă.

Inventiv și durabil
Azi, Urwerk este un clasic al avangardei – ca să recurg la un oximoron; a demonstrat tot ce trebuia să demonstreze în materie de inventivitate, rafinându-și și reinterpretându-și modelele, lansând altele – unite toate de o viziune limpede exprimată și rămânând, în același timp, bine individualizate. Ceasurile acestea s-au dovedit adevărate colecționare de premii, obținându-le pe cele mai importante din domeniul orologer.
Sunt, așadar, 15 ani de când urmăresc brandul. La data când am pus pe hârtie primele rânduri despre modelele Urwerk eram un neofit într-ale orologeriei. Au fost și cele mai chinuite rânduri pe care le-am scris vreodată despre ceasuri. Urwerk era, cu siguranță, o alegere stranie pentru „a-mi face mâna” în domeniul jurnalisticii orologere, dar pe cât de ciudată a fost alegerea, pe atât de folositoare s-a dovedit căci, în lunile ulterioare, nicio întâlnire cu ceasurile nu mi s-a părut la fel de complicată. Proba de foc a înțelegerii mecanismelor și a specificului Urwerk (și a altor calibre și ceasuri de la case la fel de nișate) a fost un exercițiu foarte util.
Au mai trecut zece ani și, în interviul pe care i l-am luat atunci, Felix Baumgartner mi-a spus că „prima decadă (de existență a mărcii, n.a.) a constituit, realmente, o provocare. Nu aveam bani, iar creaţiile pe care noi le propuneam chiar erau foarte îndrăzneţe. Reacţiile la prima versiune a modelului nostru UR–101 au mers de la stupefacţie la revoltă”.
Un gadget extravagant pentru pasionații de mecanică și design
Din 2008, Urwerk a menținut un ritm de cel puțin o colecție nouă pe an, asta chiar și în anii de criză economică. Modelul asupra căruia vreau să mă opresc de data aceasta a fost lansat în 2019 și se numește UR–100, el cunoscând ulterior multe versiuni.
UR–100 reia afișajul orelor cu ajutorul sateliților și al minutelor pe o scală ca un arc de cerc, repere ale înaltului grad tehnic și de originalitate în design specifice brandului. Se adaugă alte două scale, prima indicând distanța parcursă în 20 de minute de un punct fix de pe linia Ecuatorului ca urmare a rotației Pământului în jurul propriei axe, cea de a doua arătând distanța parcursă în același interval de timp de către Terra în mișcarea sa de revoluție.


Evident, funcțiile acestea din urmă nu au o utilitate propriu-zisă; ele sporesc tehnicitatea ceasului, îl derutează pe necunoscător și creează o poveste în care se amestecă date ce țin de știință (continuumul spațiu-timp) și de istorie a orologeriei (ceasul a fost inspirat de un model de secol XIX, cu pendulă, realizat de Gustav Sandoz) cu tot soiul de referințe culturale (la orașul mesopotamian Ur, prin numele mărcii, dar și la cultura aztecă, omagiată de versiunea UR–100V Time and Culture I).
Informația strict tehnică este codificată drept „calibrul automatic UR 12.01, controlat de Sistemul Turbo-Planetar” (un rotor gândit astfel încât să nu se învârtească prea rapid la mișcările bruște), îmbrăcat într-o carcasă de 41 mm lățime, 49,7 mm lungime și 14 mm grosime.


În cei trei ani de când a fost lansat, UR–100 a schimbat mai multe „haine”. În martie 2021 am văzut versiunea UR 100V Blue Planet, din oțel și titan (48.000 de franci elvețieni, fără taxe), apoi, după cinci luni, a apărut Electrum, cu carcasă din aur galben, material prea rar folosit azi în orologerie și, poate de aceea, parcă și mai frumos (62.000 de franci).

La sfârșitul lui noiembrie 2021 a fost lansat UR–100V Full Titanium Jacket (55.000 de franci) pentru ca în iunie anul acesta să apară și varianta neagră a ceasului realizat integral din titan (65.000 de franci). Tot anul acesta, în martie, a apărut și UR-100V Time and Culture I (oțel și titan, 68.000 de franci) – iar suita UR–100 de până acum include și alte ediții.
Pentru mine, astfel de modele constituie sarea și piperul târgurilor de ceasuri. Indiferent de noutățile prezentate de alte branduri, de tendințe și de propriile proiecții, știi că Urwerk te va întâmpina cu ceva surprinzător. Asta, împreună cu durabilitatea și valoarea tehnică a acestor ceasuri, e una dintre puținele siguranțe pe care le ai în privința mărcii. Și e bine că lucrurile stau așa. „Dacă nu mai inovezi, eşti ca şi mort”, îmi spunea Baumgartner. „E un lucru deopotrivă stresant şi incitant.” Noi, pasionații de ceasuri, suntem norocoșii care se bucură doar de partea incitantă a muncii lui.