FacebookTwitterLinkedIn

După vizita sa la Washington, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat că Uniunea Europeană doreşte „reguli de joc echitabile cu China” evitând riscurile de „dependenţă” energetică.

Ursula von der Leyen: „Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia în privinţa combustibililor fosili. Nu vrem să fim dependenţi în domeniul materiilor prime critice, de exemplu. Prin urmare, ne diversificăm şi ne consolidăm lanţurile de aprovizionare cu parteneri având aceleaşi idei”, conform Agerpres.

În cursul vizitei la Casa Albă de săptămâna trecută, Ursula von der Leyen a convenit cu preşedintele american Joe Biden să înceapă „imediat” negocierile pentru un „acord ţintit privind metalele strategice” ale tranziţiei energetice, care vizează reducerea dependenţei faţă de Beijing.

Poziţia adoptată la Washington de preşedinta executivului european cu privire la China a provocat iritare în rândul UE. Pe aceste subiecte „era nevoie de un mandat” din partea liderilor statelor membre, a criticat un responsabil european sub protecţia anonimatului.