Denumită Please, touch the intangible cultural heritage, inițiativa Universității București își propune, printre altele, să protejeze tradiții, vorbe și expresii, ritualuri, obiceiuri, abilități și meserii ancestrale, instrumente, obiecte și artefacte care fac parte din identitatea noastră ca popor și care, astfel, vor putea fi lăsate moștenire peste generații.
Proiectul, care se desfășoară până la finalul lunii octombrie 2020, este derulat de Institutul de Cercetare al Universității București (ICUB), în parteneriat cu Șezătoarea Urbană și este finanțat de Asociația Fondului Cultural Național.
Platforma Please touch the intangible cultural heritage va fi o structură de comunicare pentru specialiștii în patrimoniu din România și Republica Moldova și se adresează în primul rând celor afiliați unor instituții precum Academia Română (București și filialele din țară), Academia de Științe a Moldovei, universități de profil, muzee de etnografie din cele două state.
Pe lângă platforma digitală, proiectul presupune și alcătuirea unui catalog de bune practici pentru specialiștii aflați de o parte și de cealaltă a Prutului (variantă online și print) și realizarea unui îndreptar destinat mediului preuniversitar: „Patrimoniul cultural imaterial la purtător. Ghid pentru profesorii și elevii din mediul preuniversitar”.
Patrimoniul Cultural Imaterial include tradiții și expresii orale, limba ca vector principal, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură, la univers și la tehnicile legate de meșteșuguri tradiționale. În Europa și în lume există un interes crescut pentru identificarea, protejarea, conservarea, transmiterea și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial.
ADVERTISEMENT