FacebookTwitterLinkedIn

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că Uniunea Europeană a luat noi măsuri de sprijin pentru Ucraina în urma agresiunii rusești, unele dintre ele sunt fără precedent în istoria blocului comunitar.

Ursula von der Leyen: „Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană va finanța achiziționa și livrarea de arme și alte echipamente către o țară atacată. Vom închide spațiul aerian al Uniunii, pentru ruși.

Aș vrea să fiu cât se poate de clară, spațiul nostru aerian va fi închis pentru orice fel de avion rusesc, inclusiv pentru cele private deținute de oligarhi.

Vom interzice mașina de presă a Kremlinului, canalele de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu îşi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea în interiorul uniunii noastre”, conform RRA

De asemenea, Uniunea Europeană va debloca fonduri în valoare de 450 de milioane de euro pentru furnizarea de armament Ucrainei, a anunțat Josep Borrell, șeful diplomației europene. El a mai precizați că Polonia s-a oferit să asigure un centru logistic pentru transportul armelor către Ucraina.

Un nou pachet european de sancțiuni vizează, totodată, regimul din Belarus, considerat complice la invadarea Ucrainei de către Rusia. Exporturile din cele mai importante sectoare economice vor fi interzise în Uniunea Europeană.