FacebookTwitterLinkedIn

Într-o teleconferința de urgență, care a durat aproximativ 16 ore, oficialii europeni nu au reușit să se pună de acord asupra unui plan care ar putea salva economiile europene, de la  criza majoră provocată de pandemia de coronavirus. Joi este anunțată o nouă conferință a statelor europene, deși nu se știe ce i-ar putea motiva pe oficiali să ajungă la un compromis, mai ales acum când Banca Centrală Europeană a înlăturat presiunea ce ar fi putut duce la o grăbire a procesului.

Potrivit Bloomberg, ţările cele mai afectate de pandemie, în special Italia, continuă să solicite, suplimentar, crearea unui instrument comun de datorie, sub forma unor euro-obligaţiuni denumite deseori corona-bonduri sau eurobonduri, destinat relansării economiei după încheierea crizei. Statele din nordul Europei, în special Germania şi Olanda, s-au opus Italiei, susţinută de Spania, ceea ce a determinant eşecul summitului din 26 martie. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, și Ministrul german, Olaf Scholz, au declarat, după teleconferință, pe platforma de socializare Twitter, că vor colabora împreună pentru a găsi o soluție și le-au cerut tuturor națiunilor europene să se ridice la nivelul acestei  „provocări excepționale” pentru a ajunge la un acord. Ulterior, Scholz le-a spus reporterilor că au fost aproape de a ajunge la o înțelegere și speră ca până pe 12 aprilie să o obțină.

Miniștrii europeni de finanțe trebuie să vină cu un set de măsuri necesare pentru combaterea impactului cauzat de pandemia de coronavirus asupra economiei, până la sfârșitul acesei săptămâni. Momentan, au fost propuse trei planuri de combatere a crizei: până la 240 de miliarde de euro de împrumuturi din fondurile de rezervă ale zonei euro, un fond de garanţii pentru companii şi sprijin pentru şomajul parţial.

Deși Germania a spus că va susține un plan ce ar ajuta o revenire economică, reprezentații germani au respins orice propunere care ar presupune împărțirea datoriilor, în egală măsură, de către statele membere. Alte țări, precum Olanda și Austria, se opun, de asemenea, acestui plan. Rămâne de văzut dacă oficialii europeni pot ajunge la o înțelegere având în vedere că interesele politice sunt puse mai presus de către fiecare stat.

Sursa: Bloomberg.com