FacebookTwitterLinkedIn

Joi, oficialii Uniunii Europene au hotărât să susțină înăsprirea regulilor privind tranzacțiile cu criptomonede. Coinbase Global Inc a avertizat că noile măsuri propuse vor introduce un regim de supraveghere care va suprima inovația.

Preocupările internaționale privind piața de criptomonede vizează probleme precum posibilitatea perturbării stabilității financiare (la nivel național și transnațional) și exploatarea acestui sector de către rețelele criminale.

Conform propunerii inițiale, prezentată anul trecut de către Comisia Europeană, platformele și companiile care facilitează tranzacțiile cu criptomonede ar trebui să se ocupe de colectarea, centralizarea și transmiterea datelor de interes ale trader-ilor către autoritățile competente. Ernest Urtasun, membru al Partidului Verde European din partea Spaniei, a spus că aceste măsuri ar facilita identificarea și raportarea tranzacțiilor suspecte, înghețarea activelor digitale și descurajarea tranzacțiilor cu risc ridicat, potrivit Reuters.

În primă fază, Comisia Europeană propusese aplicarea acestor măsuri de control pentru transferurile care ating sau depășesc pragul de 1.000 de euro, însă opțiunea a fost abandonată după ce părțile au convenit asupra eliminării ei. Astfel, conform prezentului acord, toate tranzacțiile, indiferent de sumă, vor fi supuse acțiunilor de monitorizare.

Ernest Urtasun a spus că eliminarea pragului conformează proiectul legislativ cu regulile Grupului de Acțiune Financiară (FATF), o organizație interguvernamentală care stabilește standardele globale pentru combaterea spălării banilor. Aceste reguli prevăd ca toate firmele cripto să colecteze și să partajeze date despre tranzacții.

Ernest Urtasun a adăugat că derogarea pentru transferurile de valoare mică nu este adecvată deoarece traiderii ar putea găsi o cale să ocolească legea. Aceștia ar putea transfera într-un ritm constant sume mici pe o perioadă îndelungată de vreme ce platformele cripto nu prevăd limite de tranzacționare.

Parlamentarii UE au convenit, de asemenea, asupra unor noi prevederi privind portofelele cripto deținute de persoane fizice și asupra creării unei liste cu furnizorii de servicii din sectorul cripto care au un profil de risc ridicat sau care nu se conformează standardelor impuse.