FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Internațională a Camerelor Bilaterale de Comerț și Industrie, cu sediul în SUA, consideră că forma în care au fost adoptate modificările la Legea camerelor de comerț din România este ”profund” neconstituțională și inacceptabilă.

”Subordonarea controlului activității entităților asociative de profil din România este inacceptabilă, neconstituțională și nu își găsește un corespondent în nicio țară civilizată și democratică care respectă dimensiunile statului de drept”, arată Uniunea.

Poziționarea unei entități non-guvernamentale precum Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) într-o poziție de supraordonare în raport cu alte entități ale mediului asociativ similar, este ilegală și poate prejudicial relațiile economice bilaterale. 

Uniunea face apel la membrii Camerei Deputaților să acorde o atenție deosebită în schimbarea cadrului legal cameral în modul propus unilateral de către CCIR.

În urmă cu câteva zile, CCIR a argumentat că schimbările legislative au rolul de clarifica legalitatea prin care diverse entități folosesc denumirea de ”cameră de comerț”.

Reacția Uniunii se adaugă nemulțumirilor exprimate deja în această privință de AmCham, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană AHK, Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România și Moldova, Camera de Comerț Elveția – România, Camera de Comerț Italiană pentru România, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Romanian Business Leaders, Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România, Camera de Comerț Româno-Olandeză și Consiliul Investitorilor Străini.