FacebookTwitterLinkedIn

Update, 31 ianuarie, ora 15,05: Unilever a confirmat, în cursul acestei zile, că a preluat Betty Ice, cel mai mare producător român de înghețată, care este controlat de antreprenorul sucevean Vasile Armenean, și liderul pieței. Astfel, gigantul Unilever ajunge la o cotă de piață semnificativă pe piață de înghețată, mult peste locul al doilea.

Unilever confirmă că a preluat Betty Ice, cel mai mare producător autohton de înghețată

Gigantul anglo-olandez Unilever, liderul pieţei de îngheţată din România, a preluat integral producătorul sucevean de îngheţată Betty Ice, un business de 30 mil. euro, de la antreprenorul Vasile Armenean, într-o tranzacţie de circa 100 mil. euro, spun sursele din piaţă, informează Ziarul Financiar.

Contractul de vânzare – cumpărare a fost semnat, iar tranzacția ar urma să fie anunțată în zilele următoare, susține mirsanu.ro, care estimează valoarea tranzacției la 80-90 de milioane de euro.

În cursa pentru Betty Ice, cel mai puternic business românesc din domeniul îngheţatei, au intrat mai mulţi jucători atât financiari precum fondul de investiţii Abris Capital, cât şi strategici cum este cazul grupului leton Food Union.

Betty Ice are o fabrică în judeţul Suceava, magazine proprii în Braşov, Oradea, Sibiu şi Cluj-Napoca, iar în timpul verii are deschise mai bine de 100 de chioşcuri cu îngheţată în toată ţara. Compania realizează aproximativ 7% din vânzările anuale la export, livrând îngheţata pe cinci pieţe. Pentru anul trecut, antreprenorul estima o cifră de afaceri de 31-32 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de anul precedent, când businessul a ajuns la 30 de milioane de euro euro.

Euromonitor: Piața de înghețată va ajunge la 922 mil. lei anul acesta, în creștere cu 6%

Piața locală de înghețată și deserturi reci a ajuns anul trecut la 922 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro), în creștere cu 6% față de 2016, pe fondul diversificării și apariției unor sortimente premium, precum și datorită temperaturilor mai ridicate decât cele obișnuite și creșterii puterii de cumpărare a românilor, potrivit datelor Euromonitor.

Topul celor mai vândute cinci branduri de înghețată în anul 2016 a fost dominat de Betty Ice, cu o cotă de piață de 16,5%. Cifra de afaceri a Betty Ice din 2016 a ajuns la 126,6 milioane de lei, mai mare cu 12%, față de anul precedent, iar profitul net la 23 de milioane de lei, conform datelor Ministerului de Finanțe.

Pe locul doi s-a clasat un alt brand românesc, Top Gel, deținut de doljeanul Petre Pop, cu o cotă de piață de 9,6%. Compania cu același nume a avut, în 2016, afaceri de 86,7 milioane de lei și un profit de 16,7milioane de lei, mai mic cu 25%, față de 2015.

Brandurile Napoca și Algida, deținute de Unilever, erau locurile trei și patru, având o cotă de piață de 7%, respectiv 5,7%, astfel încât cumulat ajungeau pe poziția a doua.

Ca urmare a recentei tranzacții, cota de piață de Unilever pe piața de înghețată din România poate ajunge la 29,2%.

Forbes Best Cities 2017, locul 14: Suceava, înghețata la putere

În decembrie 2016, în județul Suceava numărul societăților cu participație străină la capital era de 1.769, iar valoarea capitalului social subscris de către acestea în perioada 1991-2016 era de 1,42 miliarde de lei.