FacebookTwitterLinkedIn

Ungaria a cerut UE să prelungească restricţiile la importurile de cereale şi plante oleaginoase din Ucraina pentru cinci state est-europene cel puţin până la sfârşitul anului 2023, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Zsolt Feldman.

Feldman a declarat marţi seara pentru agenţia de presă de stat MTI că Ungaria a cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să acorde sprijin financiar fermierilor locali pentru a facilita transportul stocurilor de cereale blocate în depozitele interne înainte de recolta din acest an, transmite Reuters.

Interesul nostru este ca recolta Ungariei să poată fi finalizată în condiţii de siguranţă, iar fermierii maghiari să îşi poată vinde produsele“, a declarat Feldman după o reuniune a miniştrilor agriculturii UE care a avut loc la Bruxelles.

La 2 mai, UE a stabilit restricţii până la 5 iunie privind importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a reduce excesul de aprovizionare cu aceste cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări se plânseseră că grânele ucrainene mai ieftine fac producţia internă nerentabilă.

Comisia Europeană a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui din Ucraina pot fi vândute către orice altă ţară din blocul comunitar.