FacebookTwitterLinkedIn

Programul Investalim a fost aprobat de guvern.

Programul presupune acordarea unei scheme de sprijin în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro până în anul 2026. Beneficiarii sunt companiile românești producătoare de alimente ce vor să facă investiții în unitățile de procesare. 

„Prin acest program ne-am propus să creștem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și să importăm apoi produsele alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români”, a menționat Ministrul Agriculturii Florin Barbu.

Potrivit acestuia,  intensitățile maxime ale ajutorului atât pentru întreprinderile mari, cât și pentru întreprinderile mici și mijlocii, nu pot depăși 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiţie.

Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi în următoarele domenii: prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe și legume, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii și a zahărului.

Programul va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro.