FacebookTwitterLinkedIn

„Companiile AFI Europe și Dedeman au convenit să anuleze tranzacția de vânzare a clădirilor de birouri AFI Park 1-3.

După informarea de acum câteva zile, prin care Dedeman și-a exprimat intenția de a nu continua discuțiile pentru achiziționarea clădirilor AFI Park 4 & 5, care nu făceau în fapt obiectul unui acord cu caracter obligatoriu, ambele părți au hotărât să înceteze această tranzacție și, deopotrivă, să nu procedeze la finalizarea înțelegerii de transfer al clădirilor AFI Park 1-3, astfel că AFI Europe va continua să opereze toate clădirile din parcul de business ca un complex de birouri unitar.

În urma discuțiilor dintre cele două părți, s-a stabilit de comun acord încetarea înțelegerii”, se scrie într-un comunicat de presă al AFI Park.

Parcul de business AFI Park se află în apropriere de mall-ul AFI Cotroceni. Parcul include cinci clădiri de birouri care au o suprafață totală de 70.000 de metri pătrați închiriabili, cu un grad de ocupare de 100%.

Dedeman intră pe investiții imobiliare: achiziționează clădirile de birouri AFI Park pentru 164 milioane de euro

În data de 1 iunie, AFI Europe Romania anunța că a semnat cu Dedeman, controlat de frații Adrian și Dragoș Pavăl, un antecontract de vânzare a clădirilor AFI Park 1-3. Acordul includea și opțiunea de preluare a clădirilor AFI Park 4 și 5. Valoarea întregii tranzacții era estimată la 164 milioane de euro, finalizarea fiind prognozată pentru finele acestui an. Dacă s-ar fi încheiat, ar fi fost cea mai mare tranzacție de pe piața imobilelor de birouri.

Dedeman renunță la preluarea a două dintre cele cinci clădiri de birouri din AFI Park. Valoarea tranzacției scade sub 100 milioane de euro 

În dimineața zilei de 25 iulie, AFI Europe a anunțat că a primit o informare de la potențialul compărător al clădirilor AFI Park 4-5. Prin acea informare, Dedeman, liderul detașat al pieței de bricolaj, cu o cifră de afaceri de 5,2 miliarde de lei, anul trecut, de aproximativ opt ori peste cea a locului doi, își anunța intenția de a nu mai continua înțelegerea prevăzută în scrisoarea de intenție.

Procesul privind tranzacționarea clădirilor AFI Park 1-3 își continuă cursul”, declarau reprezentanții AFI Europe, în cursul acelei dimineți.

Precontractul prevedea că pentru AFI Park 1, 2 și 3 Dedeman va plăti aproximativ 86,5 milioane de euro. Prețul trebuia plătit până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an. Precontractul era însoțit de o scrisoarea de intenție, care viza vânzarea celorlalte două clădiri de birouri din complex, AFI Park 4 și 5, pentru 77,5 milioane de euro. Aceasta din urmă a fost anulată la finele lunii iulie.

Chiar și în aceste condiții, tranzacția rămânea una dintre cele mai mari de pe piața imobiliară din România.

Cele cinci clădiri de birouri din cadrul complexului AFI Park au o suprafață închiriabilă totală de 70.000 de metri pătrați, dintre care 38.000 de metri pătrați se găsesc în primele trei clădiri. Toate cele cinci imobile sunt ocupate. Principalii chiriași sunt companii precum Microchip Technology, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron US, Telus International, Veeam Software, SecureWorks. De asemenea, toate clădirile din cadrul AFI Park dețin certificări verzi LEED Gold.

Grupul Iulius vrea să se asocieze cu CCIR pentru a reconstrui un proiect imobiliar mixt de sute de milioane de euro în jurul Romexpo

Una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare din acest an este joint venture-ul dintre Iulius Holding, dezvoltatorul rețelei de centre comerciale Iulius Mall (Iași, Timișoara, Cluj-Napoca şi Suceava), și fondul de investiții Atterbury Europe. Valoarea tranzacției nu a fost anunțată, dar portofoliul Grupului Iulius este apreciat la 300 de milioane de euro. În aceste condiții, consultanții de investiții au apreciat tranzacția la aproximativ 150 de milioane de euro.

Deloitte: Piața de fuziuni și achiziții din România, dublă în primul semestru, la 1,28 miliarde euro