Cautare
, Editor Coordonator

Analize |
|

Un virus cu PR

Tot mai mulți epidemiologi, cercetători și personalități ale lumii medicale atrag atenția că blocajul economic spre care ne îndreptăm este o consecință a abordării greșite a pandemiei: panica face mai mult rău decât boala însăși.
 aboneaza-te
Coronavirus

Dr John Ioannidis este profesor de științe medicale la Facultatea de medicină a Universității Stanford și profesor de statistică la Stanford University School of Humanities and Sciences; este directorul Stanford Prevention Research Center și co-director al Meta-Research Innovation Center (METRICS) de la celebra universitate; este redactorul-șef al European Journal of Clinical Investigation și a fost președintele Departamentului de igienă și epidemiologie de la Facultatea de medicină a Universității Ioannina. Dr Ioannidis este adeptul cercetării bazate pe dovezi științifice de necontestat și unul dintre pionierii meta-studiilor (analize care extrag date noi din studii deja efectuate).

„Pacienții care au fost testați pentru SARS-CoV-2 sunt într-o măsură disproporționată cei cu simptome severe și care sufereau și de alte afecțiuni. Cum sistemele medicale din cele mai multe țări au capacități limitate de testare, cel mai probabil selectarea eronată a subiecților testării se va accentua în viitorul apropiat. […] Singura situație în care un întreg grup închis a fost testat a fost cel al navei de crozieră Diamond Princess. Chiar și acolo rata de deces a fost mica, sub 1%, ținând cont că la bord erau în majoritate pasageri vârstnici, în cazul cărora rata de mortalitate este mult mai mare.
[…] Dacă nu am știut de existența unui nou virus numărul de decese provocat de „o afecțiune asemănătoare gripei” nu ar mai fi fost atât de neobișnuit. Cel mult am fi observat că în acest sezon gripa a fost mai agresivă decât de obicei.
Sursa: Stat News: „A fiasco in the making? As the coronavirus pandemic takes hold, we are making decisions without reliable data”, 17 martie 2020

Dr Yanis Roussel conduce o echipă de cercetători de la Institut de Recherche pour le Développement, Assistance Publique-Hôpitaux din Marsilia, Franța care analizează studiile făcute în privința mortalității SARS-CoV-2 în această țară. Iată ce spune domnia sa:

„Studiul făcut de noi compară rata de deces a SARS-CoV-2 în țările OECD (1,3%) cu rata deceselor provocate de coronavirusurile obișnuite (0.8%), din ianuarie 2013 până în martie 2020. Este de remarcat că studiile sistematice făcute până acum pe coronavirusuri (altele decât SAR-CoV-2) au descoperit că procentul pacienților asimpotmatici este egal sau mai mare decât acela al pacienților cu simptome. […] Situația cu SARS-CoV-2 este exagerată, în lume mor anual 2,6 milioane de oameni din cauza infecțiilor respiratorii.”

Sursa: „SARS-CoV-2: fear versus data”, International Journal of Antimicrobial Agents, 19th March 2020

Profesorul Hendrik Streeck este un epidemiolog german, directorul Institului de Virologie și Cercetare HIV de pe lângă Universitatea din Bonn, Germania. „Noul coronavirus nu este atât de periculos, este mai puțin amenințător decât Sars-1. Ce are deosebit Sars-CoV-2 este că se înmulțește în partea superioară a gâtului; este mai contagios pentru că poate ajunge ușor dintr-un gât în altul, ca să spun așa. Sars-1 nu este atât de contagios, dar pentru că se înmulțește în pămâni este mult mai periculos”, declară profesorul Streeck într-un interviu acordat pe 16 martie cotidianului Frankfurter Allgemeine.

Dr David Katz este un medic american, fondatorul Centrului de Cercetare și Prevenire Epidemiologică de pe lângă Universitatea Yale. „Sunt profund îngrijorat că efectele sociale, economice și de sănătate publică ale acestui blocaj aproape total al vieții normale – școlile și afacerile se închid, întâlnirile în public sunt interzise – vor fi de lungă durată și vor avea consecințe catastrofale. Bursele își vor reveni după o perioadă de timp, dar nenumărate companii nu. Șomajul, sărăcia și disperarea care se vor manifesta curând vor fi adevăratele flageluri care vor afecta sănătatea societății în ansamblul ei”, afirmă Dr Katz într-un articol intitulat „Este lupta cu coronavirusul mai rea decât boala însăși?”, publicat în New York Times, pe 20 martie.

Michael T. Osterholm este directorul Centrului de Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota, SUA. „Efectul închiderii birourilor, a școlilor, transportului public, al restaurantelor, hotelurilor, magazinelor, teatrelor și sălilor de spectacol, anularea evenimentelor sportive și aruncarea a milioane de oameni în șomaj sau, mai rău, lăsarea lor în voia soartei, nu va avea ca rezultat doar o criză economică, ci un colaps economic total, cu mult înainte ca un vaccin să fie descoperit ori ca sistemul imunitar să dezvolte rezistență la virus. […] Alternativa sănătoasă este să-i lăsăm pe cei cu risc scăzut de îmbolnăvire să continue să muncească, să păstrăm afacerile și fabricile în funcțiune, societatea să funcționeze în continuare, în timp ce cei aflați în situație de risc intră în atenția sistemului public de sănătate și sunt avertizați să se protejeze prin distanțare socială. Acest plan permite dezvoltarea gradual a imunității față de acest virus și nu distruge structura economică și financiară de care depinde viața noastră.
Sursa: „Facing covid-19 reality: A national lockdown is no cure”, Washington Post 21 martie 2020.

Dr Yoram Las este medic, om politic și director general în Ministerul Sănătății din Israel. A fost pro-decan al Facultății de Medicină din Tel Aviv și prezentatorul unui show TV științific foarte popular în Israelul anilor 80, intitulat Tatzpit.

Italia este cunoscută ca având morbidități uriașe în rândul pacienților cu afecțiuni respiratorii, de trei ori mai mari decât în cazul celorlalte țări europene. În SUA, numărul deceselor într-un sezon obișnuit de grip este de aproximativ 40.000. De fapt, în orice țară, mai mulți oameni mor din cauza unei gripe obișnuite decât din cauza noului coronavirus. (…) Avem un exemplu foarte la îndemână, pe care îl uităm: gripa porcină din 2009. Virusul a plecat din Mexic și s-a răspândit în toată lumea și nici până azi nu avem un vaccine împotriva lui. Ei și? Pe atunci nu erau atât de bine dezvoltate rețelele sociale. Prin contrast, COVID-19 este un virus cu PR. Și cine își închipuie că autoritățile statului pot opri virusul se înșală.”

Sursa: interviu acordat cotidianului Globes, 22 martie 2020

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii