FacebookTwitterLinkedIn

Dintr-un număr de patru pescari din județul Tulcea care au încercat să acceseze fonduri europene, unul singur a reușit să finalizeze proiectul.

Potrivit managerul grupului, Valentin Moldoveanu, la începutul perioadei de programare, FLAG Delta Dunării a avut alocat un buget de aproximativ 9 milioane de euro, dar având în vedere numărul foarte mare de proiecte depuse, bugetul a fost suplimentat de două ori până a ajuns la aproximativ 22 de milioane de euro.

„Avem un total de 99 de contracte de finanțare, dintre care 56 sunt în implementare, iar 43 au fost finalizate. Până acum, ceea ce s-a rambursat de către autoritățile de management depășește 50%. Având în vedere că am început cu 9 milioane de euro, am ajuns la 22 de milioane de euro, 99 de proiecte în implementare, pot să spun că sunt foarte mulțumit”, a subliniat Moldoveanu, notează Agerpres.

Aproape 54% din beneficiarii proiectelor finanțate prin FLAG Delta Dunării sunt autorități publice, iar ceilalți sunt entități private. Printre beneficiarii privați este însă un singur pescar, potrivit sursei.

„Încercăm să atragem cât mai mulți pescari spre noi, numai că o mare problemă pentru ei este gradul de cofinanțare care a fost de 50%. Alte probleme au fost obligativitatea de a avea un angajat, partea de documentație pe care de multe ori nu o înțeleg. Din aceste motive am avut numai patru pescari care au depus proiecte la noi. Toți patru au fost finanțați, însă doar unul a finalizat proiectul”, a afirmat managerul FLAG Delta Dunării.

Pescarii din Deltă s-au plâns în repetate rânduri din cauza capturilor reduse din ultimii ani care le aduc venituri tot mai mici, așa încât ei nu au banii necesari să susțină o investiție europeană în contextul în care fondurile sunt returnate beneficiarilor etapizat, în funcție de realizarea obiectivelor menționate în proiect.

„Din prețul de la pește, stai două milioane de ani ca să strângi bani de o pensiune. Ai cinci kile de pește, (cherhanaua, n.red.) îți dă zece lei, ai 100, îți da 50 de bani. Cu ce să facem pensiune? Cu zece kilograme de pește și ne dă (la cherhana, n.red.) ce-i trece pe lângă degete? Niciun pescar nu are vreo șansă să-și facă pensiune”, a afirmat un localnic din Mahmudia.

El a mai spus că îi este foarte greu să-și deschidă casa turiștilor, pentru a obține o sursă alternativă de venit.

„Ca să-i primesc pe turiști, mai trebuie să primesc vreo 20 de organe ale statului în casă să mă controleze. (…) Turistul vine și spune că vrea un pește, că vine în Deltă pentru un pește, dar eu nu pot să i-l vând că sunt obligat de lege să dau tot peștele la cherhana. În Mahmudia, nu este niciun magazin de pește pentru turiști. De la cherhana nu poți să cumperi decât dacă ai firma”, a menționat localnicul din Mahmudia.

Un alt pescar a explicat că a încercat să-și autorizeze barca pentru activități de turism.

„Să înscriu o barcă să facă turism mi-a luat două luni să umblu să fac hârtii. Trebuie casă de marcat, contracte pentru gunoi, atât de multe hârtii ne trebuie pentru o barcă mică, încât m-am lecuit. Două luni am umblat. Asta e problema, nu avem informații, ce hârtii să aducem la dosare, îți spun că nu e bine ceva, te întorc din drum. De noi, aștia micii, își bat joc, efectiv”, a completat pescarul.

În perioada de programare 2014-2020, fondurile europene disponibile prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) puteau fi accesate dacă beneficiarii dispuneau de o cofinanțare de 50%, dar în exercițiul financiar 2021-2027 cofinanțarea lor va fi de 40%, potrivit managerului FLAG Delta Dunării, Valentin Moldoveanu.

„Se schimbă condițiile de accesare pentru pescari, vor fi puțin mai accesibile, având în vedere că micul pescuit costier care este catalogat ca și pescuit cu nave de pânî la 7 metri, dar și cu plase, nu cu trauler sau alte unelte de tractare, poate să ajungă la o finanțare de 100%. De asemenea, cei care sunt înregistrați ca pescari vor avea pentru diversificare, vorbim aici de proiecte gen pensiuni sau alte activități turistice ori de agrement, vor avea o finanțare de 60% din buget asigurată din fonduri europene”, a precizat managerul Moldoveanu.

Programul operațional pentru pescuit pentru exercițiul financiar 2021-2027 a fost semnat de autoritățile române și Comisia Europeană la finele anului trecut, însă până acum Guvernul nu a aprobat legislația subsecventă necesară demarării procedurilor de accesare a fondurilor europene.

FLAG Delta Dunării, entitate formată din actori publici și privați, s-a înființat în anul 2010 cu scopul de a atrage resurse financiare în vederea dezvoltării comunităților izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

În perioada de programare 2007-2013, grupul a avut la dispoziție aproximativ 20 de milioane de euro, cea mai mare sumă alocată vreunui FLAG din Europa și a reușit să absoarbă aproximativ 14 milioane de euro.

La începutul perioadei de programare 2014-2020, FLAG Delta Dunării a avut o sumă alocată de 8,9 milioane de euro.