Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Un român de 30-40 de ani cu un salariu mediu trebuie să înceapă să strângă bani pentru o pensie liniștită. Studiu KPMG: La pensionare, în 2048, vor avea doar 60% din pensia necesară pentru a trăi decent

Un român care are între 30 și 40 de ani va avea la pensionare, în 2048, doar aproximativ 60% din suma necesară pentru o pensie care să îi permită un trai decent, reiese dintr-un studiu realizat de KPMG, pentru Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).
 aboneaza-te
Angela-Manolache-KPMG-2018

„Studiul include exemplul ilustrativ al unei persoane care iese la pensie în 2048 și care, în baza contribuțiilor plătite, se estimează că va obține beneficii post pensionare de circa 52% din salariul lunar dinainte de pensionare, din care 37% din pensia publică și 15% din pensia de Pilon II. Rămâne astfel o diferență semnificativă până la nivelul de înlocuire a venitului de 70% recomandat de OCDE, ce va trebui acoperită prin economisire individuală”, a precizat Angela Manolache, Partener în cadrul KPMG.

Diferența de 18% poate fi acoperită parțial, respectiv 7%, de o asigurare de viață, mai arată studiul citat, dar rămâne o diferență de 11%, pe cei care au în prezent 30-40 de ani trebuie deja să se gândească la cum o vor compensa.

Astfel, o persoană care câștigă salariul mediu pe economie și contribuie periodic la Pilonul I, Pilonul II și la un produs de asigurare de viață pe întreaga perioadă a vieții active ar putea obține un venit total la pensionare de aproximativ 2.610 lei, din care 1.650 de lei din Pilonul I, 670 de lei din Pilonul II și 290 de lei din asigurarea de viață, potrivit studiului citat. Toate sumele menționate sunt exprimate în echivalentul puterii de cumpărare de anul trecut.

Salariul mediu brut a fost prognozat pornind de la salariul mediu brut din ianuarie 2018 și aplicând o creștere anuală de 2% în termeni reali până în 2048. În această ipoteză, salariul mediu net în România ar ajunge la 4.450 de lei în 2048, în echivalentul puterii de cumpărare a anului 2017.

În același studiu, valoarea punctului de pensie din 2048 este estimată la 1.675 de lei, prin aplicarea legislației actuale în vigoare și a creșterii estimate a salariului mediu brut în termeni reali. Având în vedere că legislația în vigoare prevede formula de calcul a punctului de pensie doar pentru perioada de până la 2030, pentru perioada rămasă până în 2048 s-a estimat că valoarea punctului de pensie va crește liniar.

În plus, pentru aceste calcule, contribuția lunară la Pilonul II s-a considerat că va fi menținută la 3,75% din salariul brut pe întreaga perioadă 2018-2048.

Rata de rentabilitate a fondurilor din Pilonul II a fost considerată 4%, pe an, în termeni reali pentru perioada 2017- 2048, comparativ cu rata reală medie de rentabilitate a fondurilor de Pilon II din România pentru 2008-2016 de 5,3% pe an. Costurile pentru Pilonul II au fost considerate constante, și anume o taxă lunară de 2,5% aplicată fiecărei sume direcționate către Pilonul II și o taxă anuală de administrare de 0,6% aplicată valorii contului”, se detaliază în studiul KPMG.

Fără Pilonul II și fără o asigurare suplimentară, un român de aproximativ 35 de ani ar avea o pensie care i-ar acoperi doar 43% din suma necesară unui trai decent, respectiv doar 1.122 de lei.

Speranța de viață după pensionare a fost estimată la 19,1 ani, conform previziunilor incluse în Raportul din 2015 privind îmbătrânirea emis de Comisia Europeană. În scenariul studiului citat, s-a considerat că suma acumulată în contul din Pilonul II și beneficiile la scadență plătite de polița de asigurare de viață vor fi plătite în rate lunare egale pe durata de viață rămasă și nu s-au luat în calcul eventualele venituri suplimentare din reinvestirea acestor sume.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii