FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul se dorește a fi un demers care sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie, dacă calitatea vieții pacientului oncologic este afectată. 

“Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), inițiatoarea proiectului.

Proiectul va fi implementat în colaborare cu cele trei Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București (IOB) este deja în curs de implementare, fiind finanțat exclusiv din fonduri private, urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului.

Nutriția Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC, la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică tuturor pacienților oncologici care sunt în terapie la Institut.

Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutrițională, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni care sunt specializați în nutriția  pacientului cu afecțiuni oncologice.

Consilierea psihologică

În cadrul acestei etape, pacienții vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie individuale și de grup. “Tot în cadrul acestei etape, avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice”, declară reprezentanții FABC.

Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală. “Vom încerca, acolo unde ne va permite spațiul și dotările Institutelor partenere să punem la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizică medicală și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o bibliotecă și poate chiar la un mic cinema”, spun inițiatorii proiectului.