FacebookTwitterLinkedIn

Indiferent că îl consideri vizionar și genial sau paranoic și dictatorial, Elon Musk nu îți este indiferent. Astăzi, 12 septembrie, urmează să apară pe piață cea mai recentă carte despre viața lui Musk, scrisă de Walter Isaacson, biograful nu mai puțin faimos care l-a “scris” și pe Steve Jobs, dar și pe Albert Einstein, Benjamin Franklin sau Leonardo da Vinci.

Fără a încerca să vă stricăm plăcerea de a vă cumpăra și citi cartea care este deja un bestseller având în vedere listele de precomenzi, am strâns mai jos câteva articole din partea celor care au avut acces idei privilegiat la carte înainte de lansarea oficială.

Elon Musk vrea să salveze omenirea. Singura problemă: oamenii.

Biografia antreprenorului miliardar, realizată de Walter Isaacson, descrie, potrivit New York Times, un “om-copil” mercurial, cu ambiții grandioase și un ego pe măsură.

În diferite momente din “Elon Musk”, noua biografie a lui Walter Isaacson despre cea mai bogată persoană din lume, autorul încearcă să dea un sens antreprenorului miliardar pe care l-a urmărit timp de doi ani – participând la întâlniri, citindu-i e-mailurile și mesajele, participând la “zeci de interviuri și conversații nocturne”. Musk este un “om-copil” mercurial, scrie Isaacson, care a fost hărțuit în copilărie în Africa de Sud, până când a crescut suficient de mare pentru a-i bate pe bătăușii săi. Musk vorbește despre faptul că are sindromul Asperger, ceea ce îl face “să nu sesizeze bine indiciile sociale”. După cum vor confirma cei mai apropiați oameni din jurul său, îi lipsește empatia – ceva ce Isaacson descrie ca fiind o “genă” care este “hard-wired”.

Cu toate acestea, chiar dacă Musk are probleme să relaționeze cu oamenii din jurul său, planurile sale pentru umanitate sunt mărețe. “O rachetă complet reutilizabilă este diferența dintre a fi o civilizație aflată o singură planetă și a fi una multiplanetară”: Musk repetă “maniacal” acest mesaj angajaților săi de la SpaceX, unde fiecare decizie este motivată de hotărârea sa de a duce pământenii pe Marte. El îi împinge pe angajații din companiile sale – acum conduce șase, inclusiv X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter – să reducă costurile și să respecte termene brutale, deoarece trebuie să verse resurse uriașe în proiectul de colonizare a spațiului “înainte ca civilizația să se prăbușească”. Dezastrul ar putea veni din cauza schimbărilor climatice, a scăderii natalității, a inteligenței artificiale. Isaacson îl descrie pe Musk pândind podeaua fabricii Tesla, compania sa de automobile electrice, dând ordine din mers. “Dacă eu nu iau decizii”, a explicat Musk, “murim”.

“Este condus de demoni”: biograful Walter Isaacson despre Elon Musk

Într-o discuție cu Financial Times, Walter Isaacson detaliază ce a învățat în cei doi ani petrecuți cu “acces total” la magnatul tehnologiei.

Conținutul cărții a fost bine securizat înainte de ziua publicării, marți – 12 septembrie. Încercarea de a-l urmări pe acest inovator controversat nu a fost o sarcină nouă pentru Isaacson, după experiența sa cu biografiilr voluminoase despre Steve Jobs, Jennifer Doudna, Leonardo da Vinci, Albert Einstein și Benjamin Franklin. Cu toate acestea, explorarea minții lui Musk “nu seamănă cu nimic din ceea ce am mai făcut până acum”, spune el. “I-am spus la începutul [proiectului] că, dacă voi face acest lucru, trebuie să fiu alături de el timp de doi ani și vreau să vorbesc cu tine aproape în fiecare zi.”  Asta a însemnat “o călătorie sălbatică”, spune Isaacson. Dar l-a lăsat, de asemenea, și pe el și pe oricine altcineva să se confrunte cu mari întrebări: trebuie să fii pe jumătate nebun pentru a fi cu adevărat inovator? Cum poți opri o minte strălucită să nu-și piardă controlul? “Mi-a spus că el crede că este bipolar – dar nu a fost niciodată diagnosticat”, susține Isaacson. “Dar eu cred că este mai complicat.”

Cum a ajuns Elon Musk de la supererou la super-răufăcător

Potrivit New Yorker, noua biografie a lui Walter Isaacson descrie un om care deține mai multă putere decât aproape orice altă persoană de pe planetă, dar care pare alienat de umanitatea însăși.

În 2021, Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume, iar Time l-a desemnat Persoana Anului: “Acesta este omul care aspiră să ne salveze planeta și să ne facă rost de o nouă planetă pe care să o locuim: clovn, geniu, vizionar, industriaș, om spectacol; un hibrid nebunesc între Thomas Edison, P. T. Barnum, Andrew Carnegie și Doctorul Manhattan din Watchmen, omul-zeu melancolic, cu pielea albastră, care inventează mașini electrice și se mută pe Marte.” Chiar în momentul în care Time pregătea acest anunț amețitor, trei femei ale căror ovare și uter au fost implicate în transmiterea genelor zeului-bărbat nebun se aflau în secția de maternitate a unui spital din Austin. Musk crede că scăderea ratei natalității este o amenințare pentru civilizație și, cu neoboseala care îl caracterizează, făcea tot ce poate pentru a îndepărta această amenințare. Shivon Zilis, în vârstă de 35 de ani, director la Neuralink, compania lui Musk, era însărcinată cu gemeni, concepuți cu Musk prin fertilizare in vitro, și se confrunta cu complicații. “El își dorește cu adevărat ca oamenii inteligenți să aibă copii, așa că m-a încurajat să o fac”, a declarat Zilis. Într-o cameră învecinată, o femeie care servea drept mamă surogat pentru Musk și fosta sa soție în vârstă de 33 de ani, Claire Boucher, o muziciană cunoscută sub numele de scenă Grimes, suferea și ea de complicații în timpul sarcinii, iar Grimes stătea cu ea.

“Îmi doream atât de mult ca el să aibă o fiică”, a spus Grimes. La acea vreme, Musk avusese șapte fii, inclusiv, cu Grimes, un copil numit X. Grimes nu știa că Zilis, o prietenă de-a ei, se afla în capătul holului, sau că Zilis era însărcinată cu Musk. Gemenii lui Zilis s-au născut cu șapte săptămâni înainte de termen; mama surogat a născut în siguranță câteva săptămâni mai târziu. La jumătatea lunii decembrie, noul bebeluș al lui Grimes a venit acasă și l-a cunoscut pe fratele ei X. O oră mai târziu, Musk l-a luat pe X la New York și l-a legănat pe genunchi în timp ce era fotografiat pentru Time.Musk și Grimes l-au numit pe copil, al zecelea al lui Musk, Y.

Acum, Elon Musk se află la (sau aproape de) conducerea a șase companii: Tesla, SpaceX (care include Starlink), The Boring Company, Neuralink, X (cunoscută anterior sub numele de Twitter) și X.AI, o companie de inteligență artificială pe care a fondat-o, la începutul acestui an, deoarece consideră că inteligența umană nu se dezvoltă suficient de repede, în timp ce inteligența artificială devine tot mai inteligentă într-un ritm exponențial. Numiți-o Legea lui Musk: răspunsul la roboții ucigași este… mai mulți copii Musk. În plus, mai multe companii Musk. “Nu pot să stau degeaba și să nu fac nimic”, spune Musk.