FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va utiliza, în procesele de consultare publică, platforma econsultare.ro, un instrument care facilitează într-un mod interactiv implicarea cetăţenilor în stabilirea şi verificarea fezabilităţii proiectelor propuse, a anunțat miercuri ministrul de resort Costel Alexe, transmite Agerpres.

“Acest instrument, aşa cum vreau să subliniez încă o dată, are menirea de a creşte gradul de democratizare al procesului decizional şi va aduce cetăţeanul acolo unde trebuie să fie, la masa deciziilor oricărui minister din acest Guvern“, a declarat ministrul.

Ministrul a precizat să sunt puţine instituţii, chiar la nivel european, care folosesc această nouă tehnologie. Platformă facilitează într-un mod interactiv implicarea cetăţenilor în stabilirea şi verificarea fezabilităţii proiectelor propuse. 

Ministrul de resort a subliniat că econsultare.ro reprezintă o premieră pentru România, iar compania dezvoltatoare a platformei,  Modex, a realizat acest proiect în mod benevol.

„Platforma econsultare.ro este o abordare deschisă, colectivă şi transparentă a procesului decizional din domeniul mediului şi, personal, consider că este un pas mare şi important în acest proces de digitalizare de care România are foarte mare nevoie”, a mai spus Alexe.

Platforma foloseşte cele mai noi metode criptografice pentru a securiza datele personale ale cetăţenilor care se înregistrează şi votează pe platformă, potrivit ministrului. 

Sunt postate în dezbatere subiecte precum: implementarea sistemului “Garanţie – Depozit”, creşterea gradului de colectare şi reciclare sau înăsprirea sancţiunilor pentru tăierile ilegale de lemn.