FacebookTwitterLinkedIn

Am început să beau caffe latte după ce am încercat această specialitate la Zissou, un mic coffee shop din Piața Operei, pus pe picioare de Robert-cu-fesul-roșu. Eram ferm împotriva laptelui și al oricăror alte ingrediente în cafeaua mea cotidiană, dar în dimineața aceea frumoasă de început de toamnă, când Piața Operei avea un aer chic, aproape parizian, m-am simțit suficient de curajos încât să încerc ceva nou.

Așa că atunci când amicii de la Honor mi-au propus să fac un tur al cafenelelor din București și să le fotografiez cu performantul lor model 90, cu o cameră de 200 megapixeli, Robert Tancău a fost primul pe care l-am vizitat, mai ales că ultima dată îl văzusem înainte de pandemie.

Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90

„Îmi place să port tot soiul de șepci și fesuri colorate și, într-o zi când purtam un fes roșu, cineva mi-a zis „Parcă ești Zissou”, îmi explică Robert cum a ales numele cafenelei. Zissou este personajul interpretat de Bill Murray în filmul „The Life Aquatic with Steve Zissou”, regizat de Wes Anderson. Filmul îi este dedicat exploratorului Jaques-Yves Cousteau, cunoscut deopotrivă pentru excepționalele documentare despre viața din oceane pe care le-a realizat, ca și pentru fesurile roșii pe care le purta. „Și mie, și soției mele, Flavia, ne-a plăcut numele acesta”, spune Robert. „E un nume care provoacă conversația. Nu am vrut ceva care să aibă neapărat legătură cu cafeaua, ci un nume cu poveste.”

Flavia și Robert

Îmi amintesc perfect că, la primul latte, fix despre Zissou am povestit cu Robert. Astăzi ne spunem poveștile cu ajutorul telefonului. Pe care îl folosim mai puțin pentru vorbit, cât mai ales pentru a comunica prin text sau imagini. HONOR 90 e un obiect plăcut la atingere – ecranul tactil AMOLED Quad curbat, de 6,7 inci, are o claritate și luminozitate impresionante. Smartphone-ul este panoul de control al vieții noastre, și martorul ei neobosit. Povestea existenței noastre e în memoria telefonului: nenumărate fotografii care imortalizează primii pași ai copilului, toboganele de la all inclusive-ul din Turcia, clipa când ai râs din toată inima și seara în care roșul fierbinte al apusului a adus în prezent oameni, locuri frumoase sau sentimente pe care le credeai uitate.

Boiler x Guido e probabil cea mai frumoasă cafenea de pe Calea Victoriei (faptul că e la intersecția cu strada Frumoasă e doar o coincidență). Cafeneaua (și bistroul) ocupă parterul unei clădiri interbelice și este upgrade-ul Boiler-ului care a făcut o … frumoasă carieră în zona Piața Muncii, asociat acum cu prăjitoria Guido.

E locul unde vrei să-ți savurezi cafeaua favorită și să privești cu luare aminte în jur, de la oglinda din capătul mesei de sticlă neagră până la tavanul casetat al cărui model este replicat pe bar, la o scară mai mică și într-o nuanță mai închisă. Și, da, e locul unde vrei să spui prietenilor sau urmăritorilor de pe Instagram că te afli.

Întâmplător, am în buzunar un telefon cu o cameră de 200 de megapixeli. Și nu e singură: două camere adiționale, una grandangulară, de 12 MP Ultra Wide, și una de 2 MP (Depth Camera) te ajută să faci fotografia perfectă fie că e vorba de un portret, un peisaj sau detaliul unui obiect. Mai mult, în sprijinul sistemului de camere vine inteligența artificială care detectează tipul de fotografie și face automat reglajele necesare pentru ca aceasta să fie reușită de la prima atingere a declanșatorului. Apropo de declanșator, meniul camerei foto – atât de complex încât este o poveste în sine – îți oferă posibilitatea de a adăuga încă un obturator oriunde pe ecran; practic, îl miști cu degetul și îl pui unde îți convine.

Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90

Puțin mai în aval pe Calea Victoriei fac o oprire la Sloane, cafenea și prăjitorie. Ca și la celelalte localuri, și aici poți bea un shot de espresso ca să-ți faci curaj să înfrunți arșița sau poți să-ți iei pentru acasă cafea boabe ori măcinată pentru ibric, espressor sau cold brew – care poate fi o recompensă răcoroasă pentru curajul de a fi înfruntat arșița. Aflu la Sloane că aromele din cafeaua prăjită se păstrează până la 30 de zile după prăjire. În ambalajul original sau în recipiente vidate, depozitate într-un spațiu uscat și întunecos, cafeaua își păstrează calitățile până la patru luni. Dacă ați deschis recipientul, aveți maxim două săptămâni în care vă puteți bucura de întregul potențial al aromei.

Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90

La câțiva pași spre Ateneu e Coffee Store, care e mai mult decât o simplă cafenea. Un spațiu în care culoarea e apreciată, iar minunata cameră a telefonului meu o poate pune în valoare. Cum misiunea mea e să surprind vibe-ul cafenelelor, nu am încercat până acum să fac un portret. Camera are o funcție dedicată acestei încadraturi: se numește Upgraded Portrait Mode și folosește inteligența artificială pentru a evidenția subiectul și a blura fundalul. E o funcție pe care merită s-o folosești la ocazii speciale – când îi dai iubitei inelul de logodnă, de exemplu. Pentru celelalte portrete există, în legendarul meniu „Setări” al camerei foto, funcția Capturare inteligentă, care știe să recunoască un zâmbet onest atunci când îl vede.

Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90
Shot with HONOR 90

Beans & Dots e tot în centrul orașului, dar ferită de agitația marilor artere, undeva în curtea fostei clădiri Luceafărul. Afară este amenajată terasa cu barul având în spate un perete viu colorat. La interior lumina mi se pare cam slabă pentru fotografiile pe care vreau să le fac, dar camera telefonului este capabilă să surprindă detalii în profunzime chiar și în condițiile unui iluminat precar.

Fotografiile pe care le faci cu HONOR 90 nu au nevoie de editare. Desigur, poți face cu ele orice îți trece prin cap, dar dacă nu ai timp ori nu te pricepi sau crezi, ca mine, că un instantaneu neprocesat e mai valoros tocmai prin autenticitatea lui, atunci telefonul acesta îți face viața ușoară. Ai o fotografie bună din prima. Sigur, ești un fotograf extrem de talentat, dar secretul tău este funcția AI Scene Detection a telefonului. HONOR 90 folosește inteligența artificială pentru a identifica ce anume fotografiezi. Camera va optimiza automat culoarea, contrastul și expunerea astfel că poza este gata să ia calea Instagramului imediat după ce ai acționat obturatorul.  

Shot with HONOR 90

Mi-am depășit de mult limita cafelelor pe care le pot bea fără riscuri într-o zi, așa că fac o ultimă oprire în cea de-a doua locație Zissou, aproape de Foișor. Aici mă întâmpină barista Alexandru, pasionat de cafea și îndrăgostit de meseria lui… Preferă cafeaua neagră, deși, spune el, majoritatea clienților de la Zissou o aleg pe cea cu lapte. „Trebuie să folosești lapte de calitate. Laptele își eliberează dulceața la o anumită temperatură”, îmi explică Alexandru de ce e latte-le lor atât de bun.

Shot with HONOR 90

După o zi întreagă în care am căutat „the perfect shot” ca fotograf amator, ar fi cazul să aflu ce înseamnă „the perfect shot” pentru un barista. L-am întrebat pe Robert dacă mai poate fi cafeaua o plăcere când toată ziua faci cafele?

„Am început să iubesc cafeaua după ce am băut prima cafea de specialitate”, spune el. „Pentru mine o cafea bună trebuie să aibă un gust echilibrat, fructat, aromat. Cea mai bună cafea e alta pentru fiecare, deci cea mai bună cafea e, pur și simplu, cea care îți place cel mai mult.”

Latte să fie, maestre Zissou.
#shareyourvibe