Cautare
, Contributor

Travel |
|

Un iglu de cinci stele

Unde altundeva ar fi mai potrivit celebrul colind american „Let it snow“ decât într-un iglu veritabil, prevăzut cu saună și jacuzzi? Dacă visezi la un final de an în stil… eschimos-șic, destinația ideală se numește Kakslauttanen.
Igloos

La doar 250 de kilometri nord de cercul Arctic și la mai puțin de 100 de kilometri de Rusia, Kakslauttanen este un sat finlandez pitoresc, așezat în mijlocul unei păduri de brazi din Laponia, cartierul general al lui Moș Crăciun. Nu orice sat, însă! În locul căsuțelor cochete cu perdele colorate la geam și al paturilor cu saltele umplute cu puf de gâscă, un turist dispus să plătească câteva sute de euro pe noapte poate adormi într-un pat luxos, cu așternuturi fine, în timp ce privește Aurora Boreală prin acoperișul transparent al igluului său de sticlă.

Printr-un sistem special de sticlă termoizolantă, temperatura din interior este identică oricărei camere de hotel de cinci stele, dar experiența în sine nu se compară cu nimic în lume: cum ar fi să adormi în mijlocul unei păduri albe de zăpadă, cu privirea la Aurora Boreală, unul dintre cele mai misterioase fenomene naturale din lume, care a făcut obiectul a numeroase mituri și legende, de-a lungul secolelor? Indiferent care este semnificația asociată Aurorei pe care o preferi – pe lângă definiția științifică, a fost considerată, pe rând, simbol al spiritelor care se plimbă pe bolta cerească sau reflexie a armurii purtate de Valkyria, o eroină a legendelor nordice – imaginea luminilor Nordului pe cerul întunecat al nopții este o experiență de neratat într-o viață.

De altfel, în postura de călător în Finlanda ar fi bine să te obișnuiești deja cu legendele, miturile și povestirile străvechi, fiindcă Laponia – partea nordică a peninsulei Scandinave, care se împarte între Finlanda, Rusia, Norvegia și Suedia – este tărâmul oficial al spiridușilor, al renilor fermecați și al personajelor de poveste. Ce-i drept, și relieful natural ajută la născocirea de basme și legende dintre cele mai întortocheate și neverosimile: densitatea populației este de mai puțin de două persoane pe kilometru pătrat, ceea ce înseamnă că peisajul lapon este o imensă întindere pustie, fascinantă tocmai prin misterele pe care le ascunde, capabile să alimenteze la nesfârșit imaginația scriitorilor.

Cea mai bună perioadă pentru a vedea Aurora Boreală este cuprinsă între începutul lunii decembrie și finalul lunii ianuarie, interval în care ai putea beneficia și de un alt fenomen renumit, numit „Kamoos“: două luni mistice, în care – deși Soarele nu răsare niciodată – există cinci ore de lumină, între zece dimineața și trei după-amiaza). În fiecare zi, în jurul orelor două ale după-amiezii, apare și așa-numitul „moment albastru“, când cerul, pământul, zăpada și tot ce se află în jurul tău devine brusc… de culoare albastră. Fenomenul se întâmplă doar în zona Cercului Arctic, nefiind de găsit în niciun alt colț al lumii.

Iar dacă așteptările privind misterele Laponiei sunt îndreptățite, există totuși un mit care se cere spulberat din start: temperaturile joase, care fac să „crape pietrele“ la propriu. Deși iernile finlandeze sunt friguroase, există o particularitate a climei din zonă care face totul mult mai ușor suportabil pentru turiști: lunile de iarnă sunt totdeauna uscate, fără vânt puternic, ceea ce face gerul mult mai blând decât în regiunile cu umiditate mare a aerului și viscol pronunțat. Așadar, chiar dacă e indicat să te învelești în cât mai multe straturi de cașmir și blănuri, realitatea din afara igluului tău de sticlă va fi, totuși, mai puțin aspră decât ți-ai fi imaginat la plecarea de acasă.

Pentru că, pe bună dreptate, Kakslauttanen ar fi experiența de cinci stele a oricărui eschimos care se respectă, vizitatorii care preferă o experiență tradițională în acest sens au la dispoziție și varianta „extremă“ de cazare: un număr de 20 de igluuri tradiționale, din gheață (cu tot cu paturi, mese și alte piese de mobilier din gheață), care vin la pachet cu izopren și haine de fâș, din partea casei. Foarte populară în rândul vizitatorilor este și Capela de Gheață, unde zeci de îndrăgostiți vin în fiecare an pentru a schimba căciula cu pirostriile.

Cât despre cei care își doresc să experimenteze Aurora Boreală, activitățile tipice Laponiei și toate misterele de mai sus fără să pună piciorul în vreun iglu (fie el și de cinci stele), Kakslauttanen oferă și alternative de cazare clasică, cu toate avantajele unui hotel de lux. O variantă o reprezintă cabanele de până la zece persoane, realizate din pini kelo, un arbore tipic Laponiei, având propria sa poveste ieșită din comun.

Pinul lapon crește foarte greu, din cauza temperaturilor vitrege, iar la momentul în care atinge maturitatea, acele și crengile încep să cadă, iar rădăcina încetează să mai primească nutrienții din sol. Astfel, trunchiul poate rămâne vertical de-a lungul decadelor sau chiar al secolelor, până când un specialist hotărăște că poate fi extras cu mare atenție din pământ (adesea cu ajutorul elicopterelor, fiind vorba de zone extrem de greu accesibile), fără a dăuna în vreun fel mediului sau copacilor din jur. Astfel, fiecare cabană construită din lemn de pin kelo este, automat, sută la sută ecologică, folosind exclusiv lemnul copacilor deja intrați în adormire, iar printre dotări se numără, ca și în cazul igluurilor, o saună specială, finlandeză, pe bază de fum.

După o oră de relaxare în saună, poți să te aventurezi într-o mulțime de activități, ghidat fiind de populația indigenă Sumi: pescuit la copcă, curse de reni (cei din cultura Sumi sunt crescători de reni din tată-n fiu) sau poate o cină romantică în cel mai mare restaurant de gheață din lume (cu o capacitate de 150 de persoane). Iar dacă vrei să legi escapada laponă cu o repriză de shopping pe străzile comerciale din Helsinki, cel mai apropiat aeroport de Kakslauttanen este Ivalo, accesibil cu o navetă specială, în doar 30 de minute.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii