FacebookTwitterLinkedIn

Fondul doreşte să investească în domenii precum energia – regenerabilă, din deşeuri şi convenţională – infrastructură de mediu, capacităţi de depozitare şi distribuţie, fibre optice, producţie industrială specializată, au anunțat reprezentanții companiei.

Ca fond de private equity putem oferi o cale flexibilă pentru investiţii în infrastructură. În multe ţări există o lipsă de fonduri disponibile, iar noi putem să umplem acest gol”, a declarat Bill Fawkner-Corbett, Director de Investiţii pentru Europa Centrală şi de Est al CEE Equity Partners, consilierii fondului, cunoscut ca China-CEE Investment Cooperation Fund.

„Sperăm să identificăm firme cu un management bun, dinamice, în care să investim în România,” a spus Octavian Vidu, CEE Equity Partners Investment Manager pentru Romania, adăugând că fondul va aduce beneficii, precum o mai bună guvernanţă corporatistă, acces mai uşor la finanţare şi că investiţiile tipice sunt pe perioade mai lungi, de la 5 la 7 ani.

Până la finele acestui an, va fi lansat un al doilea fond, de un miliard de dolari, pentru această regiune, cu acelaşi management. CEE Equity Partners, consilierii fondului, sunt un grup de 18 specialişti cu zeci de ani de experienţă în regiune.

Până în prezent, fondul a făcut investiţii în Polonia, în energie, înclusiv o investiţie de $70 de milioane în Polenergia.

Compania are potenţial de dezvoltare de 800 MW pentru proiecte de energie eoliană terestră, 150 km de gazoduct din Germania în Polonia, două ferme eoliene offshore de 600 MW, o centrală biomasă cogenerare 31MW (căldură şi electricitate) şi o termocentrală de 800MW de energie din cărbune.

În altă zonă, fondul a cumpărat şi un pachet majoritar din BFK Ungaria, cea mai mare universitate privată din Ungaria, cu aproximativ 6.000 de studenţi.

Principalul investitor al fondului este Export Import Bank din China (Eximbank China), care a contribuit cu 470 de milioane de dolari la fond, împreună cu Eximbank Ungaria, care a investit 30 de milioane de dolari. În plus, fondul poate folosi o facilitate specială de credit de 10 miliarde de dolari de la Eximbank China pentru regiunea CEE.