FacebookTwitterLinkedIn

Este vorba despre 140 de militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementului Național de Sprijin (ENS), structuri de poliție militară și stat major, care au revenit în țară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul național al Armatei României în Afganistan.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotație din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, aparține Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii” comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu, și au executat, alături de militarii din cadrul ENS și în cooperare cu forţele Coaliției internaționale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane și cu liderii locali, misiuni specifice de protecția forței și de pregătire a activităților de redislocare în țară a detașamentelor de militari și a echipamentelor specifice misiunii.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, activitățile de repatriere au fost sincronizate cu aliații din NATO și cu partenerul strategic SUA, în cadrul operației „SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021” a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operațională a detașamentelor Armatei României participante la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.

Din anul 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forțelor pentru Operații Speciale și structurilor de Informații Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operații din Afganistan.

În teatrul de operaţii Afganistan, țara noastră a pierdut 29 de militari, din care doi în rezervă care la momentul decesului lucrau pentru MAE, respectiv ONU. În 2018, la o interpelare a unui deputat, MApN a răspuns că a cheltuit, din 2001, 2,5 miliarde de lei pentru susţinerea misiunii din Afganistan, cei mai mulţi mergând pentru personal, aproape 2 miliarde.