
Ufuk Tandoğan, CEO Garanti BBVA România
Oportunitatea pentru România
Ufuk Tandoğan: Această pandemie a arătat un lucru foarte important întregii lumi. Modul în care trăim și cum dezvoltăm economia nu este unul sustenabil mai departe de un termen mediu și, mai important, economia se poate dovedi a fi vulnerabilă. În cazul României, așa cum știm cu toții, consumul a reprezentat principalul motor al economiei în ultimii doi ani, iar acest lucru, de regulă, vine însoțit de imprevizibilitate pe termen lung. Totodată, proiectele de infrastructură nu au fost realizate la un nivel care să stimuleze economia, în linie cu potențialul său. Sper că, atunci când se va încheia această situație, vom vedea o schimbare de optică și stabilitate politică, menită să prioritizeze și să urmărească nevoile importante ale țării. Mă refer la drumuri, autostrăzi și – după cum cred că e în asentimentul tuturor – spitale și școli. Mai mult, sistemele de sănătate publică și infrastructurile aferente, atât în România, cât și la nivel global, vor reprezenta prioritatea pe toate planurile.
Domenii ce trebuie reformate
Ufuk Tandoğan: Cred că principalele domenii, care ar trebui regândite în România, după încheierea pandemiei, sunt deficitul bugetar și dezvoltarea proiectelor de infrastructură, prin fondurile europene, care, din diverse motive, au rămas neutilizate.
Măsuri urgente pentru relansare
Ufuk Tandoğan: Resuscitarea economiei va necesita un efort comun al sectorului public și al celui privat. Există discuții cu privire la subvențiile acordate companiilor care vor face angajări în perioada următoare. Consider că astfel de măsuri ar putea fi benefice, atât pentru moralul societății, cât și pentru mediul de afaceri. Per ansamblu, orice astfel de măsuri depind de momentul în care se va sfârși pandemia. După cum știm, impactul negativ asupra economiei ar putea fi diferit, în funcție de intervalul de timp, dar și de probabilitatea unui al doilea val, spre finalul acestui an. Analizând care au fost industriile cele mai afectate, măsurile ar putea oscila. Consider că acest lucru nu va depinde numai de guvernul român; va fi nevoie de o intervenție la nivelul UE, dacă nu una globală, dată fiind amploarea pandemiei.
Revenirea domeniului
Ufuk Tandoğan: Oricare ar fi consecințele acestei pandemii, băncile vor continua să joace un rol esențial, deoarece acționează ca un intermediar financiar necesar, atât pentru oameni, cât și pentru instituții, care fie au fonduri în exces, fie au nevoie de fonduri. Regulile jocului au fost deja schimbate de ceva vreme, în ceea ce privește gestionarea relațiilor cu clienții. Pandemia actuală nu va face decât să le reitereze. Ceea ce doresc să punctez aici este digitalizarea. Din ce în ce mai mulți clienți vor prefera utilizarea canalelor digitale și vor solicita mai multe facilități, servicii și produse în acest sens. În ceea ce privește modul în care funcționăm, sunt sigur că vom vedea mai mulți bancheri care lucrează de acasă, iar băncile, ca și alte industrii de servicii, cum ar fi IT, se vor adapta la noul context, planificându-și activitatea curentă în consecință.