FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană va stabili miercuri planuri de urgență pentru a reduce consumul de gaze în următoarele luni, avertizând țările membre că, dacă nu iau astfel de măsuri acum, s-ar putea confrunta cu penuria de combustibil în timpul iernii, dacă Rusia întrerupe livrările, scrie Reuters.

Europa se grăbește să-și umple depozitele de gaz înainte de venirea iernii pentru a putea contracara o nouă reducere a livrărilor din Rusia. Gazprom a oprit deja livrările către unele state UE.

Comisia Europeană va îndemna țările să se pregătească pentru reducerea consumului intern de gaze. Un proiect al planului UE, văzut de Reuters, ar propune ținte voluntare de diminuare a consumului de gaze în următoarele opt luni, care ar putea deveni obligatorii din punct de vedere juridic în caz de activare a situației de urgență.

Oficialii UE au spus că ținta va fi reducerea cu 10-15% a consumului de gaz.

Propunerea, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicată, ar avea nevoie de aprobarea țărilor UE, care sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice.

Unele state mici au opus însă rezistență, considerând că planurile lor de urgență nu au nevoie de un impuls de la Bruxelles.

„Suntem împotriva impunerii unor ținte obligatorii de reducere”, a declarat săptămâna trecută ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa. Polonia și-a umplut depozitele de gaz la 98% din capacitate după ce Rusia a oprit livrările de gaze către țară în aprilie.

Dar oficialii UE spun că este crucial să acționeze acum, mai degrabă decât să aștepte ca Rusia să reducă livrările.

„Credem că o întrerupere completă este probabilă cu atât mai mult dacă nu acționăm și ne permitem să fim vulnerabili”, a spus un oficial UE.

Documentul studiat de Reuters spune că o reducere completă a gazelor rusești, combinată cu o iarnă rece, ar putea reduce PIB-ul mediu al UE cu 0,9-1,5% dacă țările nu se pregătesc suficient pentru această situație.

Totodată, documentul propune organizarea unor licitații guvernamentale pentru ca industria să fie compensată pentru a consuma mai puține gaze. Guvernele ar trebui, de asemenea, să decidă ordinea în care vor forța industriile să se închidă în eventualitateaintrării în starea de urgență.

Livrările de gaz urmează să repornească joi prin conducta rusă Nord Stream 1 către Germania, după efectuarea lucrărilor de întreținere anuală.

Au existat temeri în rândul guvernelor că fluxurile nu vor reporni, ceea ce ar accentua o criză a gazelor care a făcut ca facturile consumatorilor să crească. Potrivit unor surse, importurile se vor relua probabil la capacitatea maximă.