FacebookTwitterLinkedIn

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare, însoţit de un mecanism de ajustare la fiecare două luni, care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Grupul celor Șapte Națiuni (G7) a propus săptămâna trecută un plafon de preț al petrolului rusesc, menit să diminueze veniturile Moscovei și capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina, de 65-70 de dolari pe baril. Limita, dacă este convenită, va intra în vigoare din 5 decembrie.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.