FacebookTwitterLinkedIn

Parlamentul European a adoptat o lege prin care interzice importul de ciocolată, cafea, lemn sau cauciuc, dacă acestea provin de pe terenuri defrișate.

Noua lege a fost adoptată cu 552 voturi „pentru”, 44 „împotrivă” și 43 de „abțineri”. Conform oficialilor europeni, această reglementare are drept obiectiv lupta împotriva schimbării climatice și protejarea biodiversității, scrie AFP.

Așadar, potrivit noului act normativ, importul în UE cu privire la unele produse derivate din vite, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, carbune din lemn și hârtie imprimată va fi interzis dacă aceste produse provin de pe terenuri defrișate.

„Nu se vor interzice importurile din anumite state sau de anumite mărfuri, dar companiile vor putea vinde produse în Uniune doar dacă furnizorul lor a emis o așa numită „declarație de diligență” care să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrișate și nu a condus la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, după 31 decembrie 2020”, se arată într-un comunicat al instituției europene.

De asemenea, Parlamentul European solicită și ca aceste companii să fie obligate să verifice dacă produsele respective respectă legislația aplicabilă în țara de producție, inclusiv legislația privind drepturile omului, și că au fost respectate drepturile popoarelor indigene afectate.

Parlamentul a extins și definiția conceptului de „degradare a pădurilor”, care include conversia pădurilor primare sau a pîdurilor regenerabile natural în păduri de plantație sau în alte suprafețe împădurite.

Aflată la originea a 16% din defrișarea mondială prin intermediul importurilor sale (majoritatea de soia și de ulei de palmier, conform cifrelor din 2017), UE este al doilea distrugător forestier după China, potrivit Fondului Mondial pentru Natura (WWF), precizează AFP.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafață mai întinsă decât UE, au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 și 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10% din defrișările globale, iar uleiul de palmier și soia reprezintă mai mult de două treimi din total.