FacebookTwitterLinkedIn

Oficialii Comisiei Europene au anunțat că instituția europeană a autorizat promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în spațiul Uniunii Europene.

După aprobările emise de oficialii europeni în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat și în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare, acum s-au oferit aprobări pentru consum și pentru greierele de casă, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În cazul greierelui de casă, autorizația de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.

Această autorizație a Comisiei Europene a fost susținută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunțită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în care s-a concluzionat faptul că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

Produsele care conțin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător și să menționeze posibilele reacții alergice.

În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare și sănătoase cu un conținut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. În plus, în contextul strategiei „De la fermă la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziția spre un sistem alimentar mai sustenabil.